Награда "Свободен електрон"

Чрез наградата  „Свободен електрон“  фондация "БлуЛинк" поощряваща стратегическото използване на интернет и информационни технологии за укрепване на демокрацията, гражданското общество, опазването на околната среда и прилагането на европейски ценности. Постигането на тези цели е и идеална цел на фондацията и едноименната гражданска информационна мрежа BlueLink.net.

Наградата е учредена от BlueLink.net през 2009 г. и се присъжда ежегодно от Управителния съвет на фондация "БлуЛинк". Наградата „Свободен електрон“ поощрява свободните хора и колективи, които използват интернет и комуникациите за прогредивна обществена промяна.

 

"Свободен електрон" за 2016 година

Асоциацията на европейските журналисти – България и журналистката Мариета Димитрова са носителите на наградата „Свободен електрон” на фондация „БлуЛинк” за 2016 г. Традиционните отличия за стратегическо използване на интернет бяха връчени на 2 декември на церемония в Дома на Европа в София.

АЕЖ получи наградта на Управителния съвет на БлуЛинк за позиции по различни актуални и обществени въпроси, свързани с медийната среда в България, както и за приноса й към развитието на професионалните ценности на медиите в България. Журналистката Мариета Димитрова получи наградата на публиката с голяма преднина пред другите номинирани в публичното гласуване за отличието. Димитрова се нареди сред номинираните за наградата за своите журналистически разследвания на корупционни и порочни схеми, изпълняващи ролята на журналистката на коректив на властта.

Другите три номинации за Свободните електрони бяха за фондация „Бъдеще 21 век” за максимално улесняване на гражданското участие чрез възможност за генериране, реализиране и подписване на местни и национални граждански инициативи през онлайн платформа, гражданската инициатива „София – зелена столица” – създател на иновативна Географска информационна система за зелени краудсорсинг услуги, и инициативата СИПИ.еу, която поддържа електронна карта на обектите, които позволяват пазаруването със собствен съд като възможност да се ограничи употребата на пластмасовите съдове.

 

Носители на наградата през годините са били

  • 2009 Активистът Константин Дичев, за над 40 сигнала за злоупотреби, посегателства над околната среда и човешките свободи, бездействие и престъпно действие на държавни и общински институции и бизнес корпорации.  в институции, които успява да подаде от всевъзможни точки на България, въпреки липсата на адекватна техника и проектни бюджети. По част от подадените от него сигнали са заведени дела и преписки и са наложени наказания.
  • 2011 Щаб на протестна кампания срещу промените в Закона за електронните съобщения "България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984!", провел и организирал масова протестна кампания срещу присъединяването на България към  Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Блогърът Асен Генов получи наградата от името на всички участници. Повече информация за дискусията и церемонията по връчване на наградата можете да видите ТУК, а видеозапис - ТУК.
  • 2012  Инициаторите на кампанията За чиста България без шистов газ, които с помощта на разнообразни инструменти в интернет предизвикаха лавинообразна обществена реакция срещу фракинга, и в края на краищата направиха България първата европейска страна, наложила мораториум върху използването и проучването на шистов газ. Повече информация за церемонията и наградените можете да намерите ТУК.
  • 2014 Самуил Петканов за изданието Не!Новините, което хиперболизира сериозните проблеми от ежедневието в България в сфери като политката и икономиката - с ирония, сарказъм, но никога с омраза, както твърди създателят му. През 2014 г. е връчена за пръв път и Награда на публиката - неин получател е Атанас Чобанов – главен редактор на уебсайта за разследваща журналистика Биволъ. Повече информация за номинациите и наградите през 2014 г. можете да намерите ТУК.
  • 2015 г. “Маргиналия – правата на човека са решението” за впечатляващото използване на интернет като алтернативна и мощна платформа за публикуване на научни и журналистически материали в подкрепа на правата на човека и малцинствата; „Правосъдие за всеки” за изключително навременната, вдъхновяваща и ефективна употреба на социалните мрежи и интернет, за постигане на върховенство на закона, справедливост, независим съд и ефективно правораздаване. Повече информация за номинациите и наградите през 2014 г. можете да намерите ТУК.

 

Награда на публиката

"Свободен електрон" от публиката се връчва от 2014 г. въз основа на гласуване във фейсбук в страницата на церемонията по награждаването във Фейсбук. 

На цеременията по връчване на наградите на 21.11.2014 г. (на снимката в ляво) официално бе представен годишния доклад Global Information Society Watch на Асоциацията за прогресивни комуникации (Association for progressive communications – www.apc.org) по проблемите на следенето в интенет.

Фондация "БлуЛинк" кани компании в сферата на интернет, информационните технологии или други браншове, с безупречна социална, природозащитна и демократична репутация, да се идентифицират като спонсори на наградите "Свободен електрон".

За запитвания и номинации за награди "Свободен електрон" за следващото им издание, ползвайте адреса на фондация "БлуЛинк". За вести и анонси, харесайте фейсбук страницата на BlueLink.net - като не пропускате да активирате получаването на съобщения от нея.

Сподели