БлуЛинк подкрепи протеста срещу насилието над жени

БлуЛинк подкрепи гражданския “Протест срещу насилието над жени”, който се проведе на 26 ноември 2018 г. на Орлов мост в столицата. Протестът, организиран от Българския фонд за жените по повод на Международния ден за борба с насилието над жени, отправи конкретни искания за по-мащабни и ефективни мерки за справяне с насилието срещу жени и домашното насилие. 

Протестиращите изразиха солидарността си със семействата на жените, изгубили живота си от ръката на техните съпрузи или партньори, както и към всички жени, които продължават да са жертва на домашно насилие. Организаторите и участниците в протеста се изправиха на Орлов мост с десет конкретни искания в отговор на недостатъчните усилия за справяне с насилието над жени, формулирани от Българския фонд за жените.

БлуЛинк застна зад исканията на протеста за ефективни мерки за борба с насилието над жени, основано на пола, и домашното насилие. Събитието беше отразено в електронното издание на БлуЛинк за независима журналистика в обществен интерес "Евромегдан"

БлуЛинк подкрепя каузата за борба с насилието, основано на пола, като изпълнява експертна работа в рамките на различни проекти. В рамките на проект "Журналистика от жените за жените", подкрепен от Българския фонд за жените,  в "Евромегдан" бяха публикувани серия от задълбочени журналистически текстове по проблемите на насилието и дискриминацията срещу жените. През септември 2018 г. БлуЛинк стартира кампанията "Свобода на словото vs език на омразата: онлайн сигурност за застъпниците на правата на човека, еко- и джендър активисти в България", за да преосмисли начините, причините и последиците от езика на омразата в интернет срещу активистите на гражданското общество и да намери ефективни практики на противодействие, които активистите могат да използват в работата си. Проектът е подкрепен от Асоциацията за прогресивни комуникации (APC). Заедно с още 11 организации БлуЛинк реализира кампанията #НовитеБудител(к)и: Предай нататък, която се проведе между 31 октомври и 2 ноември в седем града в страната. В рамките на кампанията беше проведена кръгла маса на тема "Гласове под обсада", на която бяха обсъдени заплахите пред свободата на словото, формите на натиск над гражданското общество и възможности за отстояване и разширяване на гражданското пространство. Координатор на кампанията е Български фонд за жените с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа.

Сподели