Декларация за гладна стачка

Днес, 11 август 2020 г., аз, долуподписаният Димитър Василев Велин, обявявам гладна стачка, неограничена във времето, в личен протест срещу клептократичното управление на българския министър-председател Бойко Борисов и безнаказаността на главния прокурор Иван Гешев. Тъй като съм физически неспособен да присъствам на масовите протести в София и други градове в България, ще бъда в гладна стачка в село Влахи, община Кресна, Югозападна България, докато окончателните оставки на г-н Борисов и г-н Гешев са официално потвърдени.

Активно се противопоставям на ръководеното унищожаване на българската природа и свързаните с него корупция и кражба на публични ресурси още от 1988 г. Българските власти винаги са се борили срещу опазването на природата, това не е нищо ново. Въпреки това, през последните 10 години при диктатурата на г-н Борисов ситуацията стана наистина непоносима. Престъпните действия, извършени пряко или подкрепяни мълчаливо от правителството, включват, но не се ограничават до, разрушаване на черноморските крайбрежни и морски екосистеми, постоянни опити за кражба и унищожаване на територията на Национален парк “Пирин” (част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО), унищожаване на жизнеността и екосистемни услуги, предоставяни от българските реки, нелегален внос на отпадъци от Италия и други държави-членки на ЕС, които след това се изгарят или изхвърлят, с всички вредни въздействия върху околната среда. Списъкът може да бъде удължен с безкрайни примери.

През последните 23 години ръководя публична кампания, която има за цел да спаси Кресненското дефиле, пейзаж с девствени природни дадености, които са уникални за европейския континент. Премиерът Борисов полага всички усилия да унищожи този прекрасен обект от НАТУРА 2000 от обществен интерес, като планира (и вече изпълнява) изграждането на магистрала направо през дефилето. Режимът на г-н Борисов прави това, вместо да прилага някой от съществуващите алтернативни варианти, които бяха много по-добри по отношение на опазването на природата и пътната безопасност и - най-важното - бяха предварително одобрени от ЕК и Министерството на околната среда и водите на България. Затова през 2019 г. внесох петиция, инициирана и подписана от мен, от името на местните хора. Председателят на Комисията по петиции на Европейския парламент грубо наруши процедурите и под очевиден натиск от страна на българските евродепутати от групите на ЕНП и ЕКР, в координация с българската управляваща коалиция, приключи петицията с решение, че не са необходими по-нататъшни стъпки.

Настоявам за оставките на г-н Борисов и г-н Гешев за възстановяване на демокрацията в България, за връщане на върховенството на закона, за спасяване на българската природа и околна среда, за спиране на злокачественото единство между правителството и организираната престъпност и за бъдеще без корупция. Няма да прекратя гладната си стачка, докато Борисов и Гешев са на власт.


С. Влахи,
Кресненско дефиле,
11 август 2020 г.

Сподели