Журналистическа работилница във Влахи

В незабравимо преживяване се превърна Журналистическата работилница на Evromegdan.bg, проведена от Център за екологично право (ЦЕП) и BlueLink.net във Влахи. Двайсетината участници в обучението, което се осъществява в рамките на проект „Extractive and Energy Industry Watch: Правна и журналистическа практика за по-голяма прозрачност и отчетност на енергийната и добивната промишленост“,  със съдействието на Програмата за подкрепа на НПО към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, успяха не само да натрупат ценни знания и умения, но и да се възхитят на живописната природа на  Югозападен Пирин. Младите журналисти бяха посрещнати в кресненското село от Димитър Василев от Училището за природа, който ги запозна с историята и каузите на природозащитното движение в България и основите на пермакултурата – иновативна приложна наука за дизайн на човешки местообитания и земеделски системи, наподобяващи максимално естествените. Елена Цингарска от сдружение за дива природа „Балкани“ представи двойката вълчета Байто и Въчка и мечките Медо и Буя, които отглеждат край Влахи с учебна цел. По пътя си репортерите срещнаха и стадото от 250-те калоферски винтороги дългокосмести кози от "Семпервива" - фермата на Сидер Седефчев. Седефчев е човекът, спасил от изчезване у нас породите каракачанска овца, каракачанско куче и каракачански кон. Уникалната си био-къща показа и Иван Салников от екоселище „Шалиана“.

Журналистите бяха осведомени и за дългогодишната съпротивата на местните хора срещу  нашествието на мини-ВЕЦ-ове, които превръщат красивата река Влахинска в пустиня и унищожават местообитания на ценни видове като видрата, балканската пъстърва и елшата.
В рамките на обучението главният редактор на Evromegdan.bg Павел Антонов запозна участниците с техниките за репортерско писане и тънкостите на жанра „фийчър“ и измеренията на журналистиката, служеща на обществения интерес. Адвокатът с най-голям опит в защита на екологичните каузи Александър Коджабашев обясни спецификите на досегашните мащабни съдебни битки, свързани с минната индустрия и големите замърсители на българската природа. Икономическият журналист Димитър Събев изнесе лекция за методологията на журналистическите разследвания по стопански теми. Журналистическата група засити глада си с вкусните ястия /слава на гулаша!/ на чешкия доброволец Мартин. Нощите под едрите пирински звезди пък преминаваха неусетно под акомпанимента на китарата на Павел. 

Тази публикация е реализирана в рамките на проект „Extractive and Energy Industry Watch: Правна и журналистическа практика за по-голяма прозрачност и отчетност на енергийната и добивната промишленост“,  със съдействието на Програмата за подкрепа на НПО към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /ЕИП/. Публикацията не съдържа позиция на Финансовият механизъм на ЕИП или оперататора на Програмата и те не носят отговорност за съдържанието му. Цялата отговорност за съдържанието се носи от автора и от Центъра за нестопанско право.

 

 

Сподели