Виновници и жертви - Жените в журналистическата практика в България

В рамките на пилотен проект, наречен „Журналистика от жените за жените“ и финансиран от Българския фонд за жените (БФЖ), “БлуЛинк” предприе първи стъпки за преодоляване на дискриминационните стереотипи спрямо жените в журналистическата практика и в медийното съдържание. Първата сред тях бе към разширяване на разбирането за процесите и състоянието на женското участие в журналистиката и медиите. Втората даде практическа възможност на жени да развият своя потенциал в сферата на независимата журналистика в обществен интерес. Третата стъпка включи информиране на участнички в проекта по проблемите и предизвикателствата пред жените, и ангажирането им като авторки на журналистически разработки по тях.

Повишаването на броя на задълбочени журналистически текстове по различни проблеми, които засягат жените, и разработени от жени, е нужно за осъществяването на градивна обществена дискусия по тези теми. Ето защо виртуалната редакция на сп. “Евромегдан” възложи и помести журналистически материали по широк спектър от теми: от домашното насилие и насилието на честта до икономическата дискриминация на жените и проблеми пред реализацията им в сфери, смятани за традиционно “мъжки”.

Настоящият документ съдържа резултатите от аналитичната и практическа работа на „БлуЛинк“ в пресечната област между журналистика в обществен интерес и правата на жените, както и две от журналистическите разработки, реализирани в рамките на проекта „Журналистика от жените за жените“.

 

Настоящата публикация стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ.

 

Сподели