Добро управление

Новина
27-05-2024

Ние, долуподписаните, представители на заинтересовани граждански и професионални организации, сме изключително притеснени от изкуствено нагнетяваното напрежение по повод новата организация на движение при въвеждане на велосипедна инфраструктура, бус лента и  начин на паркиране по бул. „Патриарх Евтимий”, бул. „Витоша” и бул. „Фритьоф Нансен” в гр.

Submitted by: zazemiata's picture За Земята
Новина
17-05-2024

Европейската мрежа на организациите по екологично право „Правосъдие и околна среда“ и фондация „БлуЛинк“ като неин член призоваха българските партии за по-категорични и справедливи политики в областта на околната среда и климата.

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink
Изображние: Freepik
Документ
15-05-2024

Според данните на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) опасните метеорологични явления у нас – горещи вълни, наводнения, засушавания, пожари – са се увеличили и ще продължат да нарастват отчетливо през следващите

Новина
30-04-2024

В края на март миньори и енергетици за пореден път блокираха пътища в страната с опасения, че централите на въглища у нас ще изпаднат в несъстоятелност, а те ще останат без работа.

Submitted by: Evromegdan.bg's picture Eвромегдан.бг
Становище
24-04-2024

През последните няколко десетилетия по целия свят се случват все по-чести и по-интензивни екстремни метеорологични явления в условията на променящ се климат. Това се установява и за България, като определя необходимостта от системна практическа работа за адаптация към специфичните за страната рискове от климатичните промени и смекчаване на климатичните промени.

Новина
20-04-2024

Над 3600 човешки живота и  до 10 млрд. евро за здравеопазване могат да бъдат спестени на България, ако се освободи от зависимостта си от въглищната енергетика.

Submitted by: Ася Чанева's picture Ася Чанева
Новина
19-04-2024

Народното събрание разглежда предложени от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за опазване на околната среда чрез Законопроекта за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за насърчаване на инвестициите. Една от тях предвижда сроковете за валидност на решенията по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) да се удължат до 10 години.

Submitted by: Evromegdan.bg's picture Eвромегдан.бг
Новина
13-04-2024

Един от начините да спестиш средства от електроенергия е да бъдеш произвеждащ потребител – т.е. човек или домакинство, което произвежда енергия за собствените си нужди от мощност или инсталация в имота му. Това може да се случи на покрива, на балкона или в градината - ако е фотоволтаична или в земята му – ако е термопомпа.

Submitted by: Ася Чанева's picture Ася Чанева
Новина
11-04-2024

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ алармира за недопустими поправки в три закона, един от които е Законът за опазване на околната среда, пробутвани  между първо и второ четене през д

Документ
05-04-2024

Встъпление

Хартата за устойчив туризъм в България изразява желанието на подписалите я заинтересовани страни, участващи в процесите на развитие на туризма и устойчивото развитие в България да се обединят около изложените в Хартата водещи принципи и да поемат личен и институционален ангажимент да ги прилагат и следват в действията си.

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink