Климат и енергия

Новина
15-04-2024

Под натиска на фермерските протести ЕС изглежда отстъпва от ключови елементи от зелените си политики.

Едва одобреният през февруари от Европейския парламент знаков регламент за опазване на природата, бе изваден от дневния ред на срещата на Министрите по околна среда в Съвета на ЕС от края на март, тъй като не получи подкрепата на необходимото мнозинство от държавите членки.

Submitted by: Evromegdan.bg's picture Eвромегдан.бг
Новина
11-04-2024

Защо Административният съд в Стара Загора обяви, че ТЕЦ "Марица изток 2" – най-голямата централа на въглища на Балканите – работи в нарушение закона от 2018 г.? Колко струва на България замърсяването от централата?

Submitted by: pavelan's picture Pavel Antonov
Новина
11-04-2024

България няма нужда от нови ядрени мощности, които ще оскъпят електроенергията и ще влошат ситуацията със замърсяването от ядрен отпадък, заяви проф. д-р Георги Касчиев.

Submitted by: Evromegdan.bg's picture Eвромегдан.бг
Новина
19-03-2024

Държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ работи в нарушение на закона от началото на 2019 г. Тогава тя получи разрешение да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти. Централата има задължение да спазва съвременните изисквания за тези замърсители, за да продължи работа.

Submitted by: Greenpeace Bulgaria's picture Greenpeace Bulgaria
Новина
05-03-2024

Climate lawsuits have more than doubled in the past 5 years and climate litigation has become a key tool in delivering climate justice, a recent UNEP says.

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink
Новина
01-03-2024

1. Има ВЕИ енергия, която е базов енергиен източник. Това е ГЕОТЕРМАЛНАТА ЕНЕРГИЯ. Забележете, тя е толкова ефективна, че работи на принципа 3 в 1: Прави ток, парно и охлажда. Тя се изгражда за 3-ти по-кратко време и струва двойно по-евтино от АЕЦ, а България е една от държавите в ЕС с най-висок потенциал. Линк в коментари;

Новина
29-02-2024

През последните 5 години съдебните дела за климата са се увеличили повече от два пъти, а съдебните дела за климата са се превърнали в ключов инструмент за постигане на справедливост по отношение на климата.

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink
Становище
18-02-2024

В свое становище фондация „БлуЛинк“ призова българското Министерство на енергетиката за по-ефективно включване на обществеността и по-цялостно прилагане на Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП) при обсъждането и приемането на актуализирания Интегриран план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК) за

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink
Новина
31-01-2024

Преходът към възобновяеми източници ще спести до 10 млрд. евро за здравеопазване, сочи международно проучване.

Submitted by: Greenpeace Bulgaria's picture Greenpeace Bulgaria
Документ
15-12-2023

Социологически проучвания сочат, че близо 80% от българите смятат климатичните промени за “криза” или “сериозен проблем”, чието разрешаване трябва да бъде приоритет на политическите партии. Същевременно темата почти изцяло отсъства от публичните изяви на политиците – дори преди избори.

Submitted by: BlueLink's picture BlueLink