Синдикати от Белгия и Холандия обвиниха ИКЕА в „социален дъмпинг“ чрез експлоатация на български шофьори

Синдикати на транспортните работници от Белгия и Нидерландия разпространиха петиция до ИКЕА, с която я обвиняват в „социален дъмпинг“ заради дискриминационните условия, при които работят шофьори от България и други страни, които доставят стоки за компанията. Според профсъюзите, ИКЕА ползва евтин труд от източна Европа, където работещите имат по-малко права и получават много по-ниски надници отколкото на запад, и често са принудени да нощуват в камионите си. Това води до загуба на хиляди работни места в транспортния сектор на Европа, твърди авторът  на петицията Ерик Лий от базираната в Англия организация LabourStart.

„Транспортните компании регистрират клонове в България, Словения, Словакия, Полша и други страни. Там те наемат шофьори, които пътуват до Белгия и Нидерландия за периоди от 3 до 9 месеца. Там те са принудени да живеят в камионите си, без да им се заплаща според правилата, и без винаги да се спазва действащото каботажно законодателство,“ гласи текстът на петицията.  Профсъюзните организациии BTB/ABVV от Белгия и FNV Bondgenoten от Нидерлания са подали оплакване до ИКЕА за това, че се възползва от тези методи, прилагани от транспортните фирми с които работи в двете страни. 

ИКЕА не споделя вижданията, представени в петицията, заяви за BlueLink.net говорителят на IKEA Grpoup Жозефин Торел. Извършена от компанията проверка показва, че посочените доставчици изпълняват действащите законови изисквания и спазват етичния код за доставчиците на ИКЕА  IWAY, който изискма "добри и справедливи работни условия и заплащане."  ИКЕА не назначава шофьори и не контролира националността на шофьорите, назначени от транспортните си доставчици. От доставчиците се очаква да спазват всички правила, засягащи заетост, заплащане, условия на труд, както и приложимото законодателство, което в случая включва и правилата на свободния трудов пазар в ЕС.

Торел твърди, че през юли ИКЕА е провела срещи, на които са изслушали притесненията на FNV и са представили действията на компанията за обезпечаване на справедливи и добри условия на труд за хората, които транспортират продуктите на ИКЕА. В момента компанията отново инспектира споменатия превозвач, за да се увери, че се изпълняват законовите и корпоративни изисквания. "Ще споделим резултатите от тази проверка с FNV в началото на септември, както беше договорено на срещата ни. Освен това информирахме FNV, че държавните инспектори, за които настояха, са добре дошли," заяви Торел.

На 10 октомври 2013 представители на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ) и Синдикат на работниците в транспорта и телекомуникациите в Македония (СРТТМ) демонстрираха на ГКПП „Гюешево“ срещу  „съвременното робство“ в пътния транспорт в Европа /на снимката в ляво/. Според четиригодишно изследване на Европейската транспортна федерация (ETF) около 95% от водачите от чужди страни смятат, че са подложени на дискриминация в заплащането заради националната им принадлежност. Същият процент шофьори прекарват времето си за почивка и уикендите по време на път в своите камиони, а 80% от тях ежедневно се хранят в тях. 80% от шофьорите от чужди страни не получават заплащане за товарно-разтоварни работи, въпреки, че по закон те се смятат за част от работното им време. Също толкова водачи изпитват умора зад волана, но не биха се оплакали за да не загубят работата си, твърди проучването на ETF.

Редакцията на Евромегдан.бг отправи запитвания за коментар до представители на транспортни асоциации, министерства на транспорта и труда, както и до СТСБ.

актуализирана на 20.08.2014

Повече по темата:

Видео на белгийските и нидерландски синдикати в YouTube.

Петиция до ИКЕА за подписване в интернет.

Сподели