КонсУмувай – образователни турове на ЕкоЦентрик за разумно потребление

  Фондация „Екоцентрик” започва образователен интерактивен проект, насочен към младежи в гимназиална възраст, в шест града от Западна България. „КонсУмувай” се фокусира върху разумното потребление в динамично променящите се глобални условия за живот, като обученията ще се провеждат на открито под формата на градски обиколки в София, Враца, Ловеч, Пловдив, Благоевград и Пазарджик. През март 2015 „КонсУмувай” стартира активно и с училищен конкурс, в който могат да се включат гимназиални ученици от градовете по проекта.
Темите на „КонсУмувай” са от ежедневен характер и винаги актуални: храна, кафе, облекло, козметика, транспорт, електронни джаджи. Туровете ще бъдат провеждани от предварително обучени доброволци и ще дават добри примери за справедлива търговия и отговорна консумация от социална, екологична и икономическа гледна точка. Целта е обучението да стимулира участниците да изградят устойчиво потребителско поведение, да мислят критично, да търсят алтернативи. Фондация „Екоцентрик” ще работи в сътрудничество с гимназиите от шестте града за това формалното и неформалното образование да се допълват при възпитаването на активни граждани на бъдещето.
„Потребявам не идва ли от „потребност”, т.е. да се снабдяваш с неща, които ти трябват? Тогава защо консуматорството се е превърнало в ценност, а „шопинг-терапията” в душевен лек? Колко струват стоките и услугите, които ежедневно купуваме? Не на нас, а на света? Колко плаща природата за задоволяване на човешката алчност? А с какво плащат хората от третия свят, за да осигурят комфорта на Севера? „КонсУмувай” цели да замисли младите хора по тези въпроси и да ги мотивира да бъдат отговорни към околната среда и обществото, от „его-” да станат екоцентрични.”, споделя Христина Банчева, ръководител на проекта.
Асен Ненов, активист и блогър за отговорно потребление, експерт по „КонсУмувай”, допълва: „Битуваме в широкоразпространено, но фундаментално погрешно схващане, че консумативното общество има светло бъдеще. От средата на 80-те природата не успява да възстанови нанесените от човека щети, а това означава, че консумативното общество се крепи на ресурсен кредит взет от бъдещето. „КонсУмувай” е проект, който прави смела крачка в тема, непопулярна в съвремието, но от критично значение в контекста на научно доказани промени в климата на Планетата, причинени от дейността на един биологичен вид. Противно на традициите, тук България не закъснява и в ЕкоЦентрик се надяваме, че ще допринесем за бързата промяна на мисленето в прехода ни от линейна към циклична икономика.”
Проектът съществува от 12 години в Германия и ще се позове на опита на германското общество в търсене на устойчиви и смислени варианти на потребителско поведение.

Проектът е финансиран от Германската фондация за околна среда – DBU (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) и ще бъде осъществен в рамките на 18 месеца в партньорство с германската организация Сдружение BUNDjugend.

http://ecocentric-foundation.org
https://www.dbu.de/
http://bundjugend.de/


 

Сподели