Евгений Витишко - "Затворник на съвестта. Хроника на освобождението"

България върви по стъпките на Русия в натиска срещу гражданското общество и създаването на изкуствена реалност чрез медиите. До този извод стигната журналисти, правозащитници и представители на граждански организации след разговор с природозащитника Евгений Витишко и прожекция на документалния филм „Хроника на едно освобождение”, посветен на тежката му битка с руското правосъдие. Събитието, организирано от фондация „БлуЛинк” и сдружение „Маргиналия” се проведе вчера в „Червената къща”.


Въпреки че у нас няма активисти, вкарани в затвора заради гражданска дейност, репресиите върху сектора стават все по-осезаеми, коментира управляващият редактор на „БлуЛинк” Павел Антонов. Той посочи примери от последните няколко седмици като натиска срещу журналист от „Биволъ” във връзка с негово разследване, проверките на прокуратурата по повод на публикации срещу природозащитни организации и избирателната намеса на властта в решаването на обществени проблеми.


Емил Коен от „Маргиналия” отбеляза, че единственото, което отличава страната ни от Русия е липсата на т. нар. закон за чуждите агенти. Според закона всички неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране, са задължени да се регистрират като чужди агенти.


„Хроника на едно освобождение”, дело на руски правозащитници и природозащитници беше представен в превод на български от доброволната Група за активни преводи /ГАП/. Документалният филм разказва историята на Евгений Витишко, който прекарва две години в наказателна колония заради формата му на протест срещу незаконна ограда, издигната около извънградската къща на губернатора на Краснодарския край Александър Ткачев.


„Филмът изглежда смешен, но всъщност това е един фарс”, отбеляза Павел Антонов. Хрониката разказва за трагикомичните моменти от борбата на Витишко с руското правосъдие – от противоречие във фактите по делото му и отмяна на решението за неговото освобождаване до административни наказания по нелепи поводи като неправилно отглеждане на домати в колонията. Витишко продължава своята гражданска активност и по време на излежаването на присъдата си в наказателната колония, където се бори за правата на затворниците.


Тази история доказва, че съдебната система в Русия не работи в интерес на гражданите, а само на властта и на корпорациите, заяви Витишко в телекомуникационен разговор след прожекцията. Той отбеляза, че Екологичната вахта за Северен Кавказ, на която е член, е провеждала множество разследвания на корпорации и членове на властта и подобен тип последици са очаквани. По думите на Емил Коен филмът показва като в капка вода какво представлява в момента руската политика и обществена система на „пълно беззаконие, облечено в юридически одежди”.

Разговорът с Евгений Витишко водеше руският опозиционен и природозащитен активист и журналист Ксения Вахрушева, член на инициативната група на гражданския форум "ЕС - Русия". Събитието отбеляза и петата годишнина от сформирането на форума.

Според Павел Антонов голямата заплаха за обществото се крие в отсъствието на историята на Евгений Витишко в масовите медии. И у нас като в Русия се изгражда някаква паралелна реалност чрез хората, които имат достъп до големите медии, а всичко, което е извън тази среда, не съществува. Опитът да се разбие модела на едностранчива информация е и причината да се проведе прожекцията и разговорът с Витишко. Русия не е само зло и в нея има и хора, които се борят  за правата си и за това страната да не е само черно и бяло, заяви Антонов.

Оше по темата в „БлуЛинк" прочетете тук.

Още по темата в „Евромегдан" прочетете тук.

Сподели