Скритите качества и съкровища по продължението на Дунав обсъдиха партньори от 6 държави в сръбския град Сомбор

Действия за повишаване на осведомеността и създаване на устойчива културна и туристическа стратегия за социални и икономически ползи по поречието на Дунав и събиране на идеи, свързани с културното наследство на региона събра експерти от шест дунавски страни. Представители на университети, центрове за проучвания и развитие, местни общини, неправителствени организации, занимаващи се с култура, туристически бордове и агенции от Унгария, Сърбия, Хърватия, България, Словения и Румъния посетиха сръбския град Сомбор на 15-17 юни 2021 г. в рамките на международна среща на партньорите по проект “Градски бранд Дунав+: Изграждане на регионална и местна устойчивост чрез валоризация на културното наследство по река Дунав” (DANube Urban Brand+:  Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage” (DANUrB+)). БлуЛинк, един от партньорите по проекта, проведе специализирана работилница за журналисти от региона.

Проект „DANUrB+” има за цел да подпомогне местното развитие и да увеличи привлекателността на областите по поречието на река Дунав за международен туризъм. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Република България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Създадохме проекта „DANUrB“, за да покажем, че има скрити качества и скрити съкровища по продължението на Дунав, които трябва да бъдат проучени. И много пъти тези съкровища са свързани с наследството, а те някак си все още съществуват тук“, отбеляза Балинт Кадар, ръководител на проекта и преподавател в Будапещенския университет по технологии и икономика.

Събитието в Сомбор е пета международна среща на партньорите от проекта, като събра над 90 участници - на живо и онлайн. Те обсъдиха потенциала за развитие на градове със свиващо се население и обсъдиха създаването на интерактивен атлас на малко популярни градове по поречието на река Дунав и обекти на културното и историческото наследство. БлуЛинк и сръбската NKN ще изработят документален филм за движимото и недвижимото културно наследство в градове и обекти край Дунав и успешни практики за валоризирането му по автентичен начин.

В програмата на събитието беше включена екскурзия в град Сомбор и селища в региона. Мястото на срещата не беше избрано случайно - градът е известен с множество забележителности, сред които старата му част, пешеходната зона, католическата църква, площадът „Света Троица“ (Trg Svetog Trojstva) и музеят на Милан Коньович - един от бележитите сръбски модернистки художници. Самият център на града е културно наследство под закрила на държавата.


Ако изгубим старите сгради и зеленината, градът вече няма да е толкова специален - видео интервю с Драгана Кожодерович, урбанист и представител на ASP
 

„Сомбор е много специален град. Има 4 булеварда с 6 реда дървета Celtis occidentalis. Кметът на Сомбор, живял преди почти 150 години, избира тези дървета, защото могат да изсмукват много вода, а по това време градът е бил блатист, разясни Драгана Кожодерович, урбанист и представител на ASP.
„Последният градоустройствен план разрешава да се построят сгради по 2-3 етажа, а тесните улици не биха могли да ги понесат. Инфраструктурата не е подходяща, няма да достига достатъчно слънце. В момента изготвяме друг план и включваме граждани, които искат да защитят центъра на града. Ако изгубим тези сгради и зеленината, градът вече няма да е толкова специален“, допълни още Кожодерович.

Участниците в срещата посетиха и село Стапар, известно с ръчното тъкане на килими, чийто най-характерен мотив е розата. Обиколката включваше и село Бачки Монощор с традиционна семейна къща, запазена от края на 19 век. Екскурзията приключи с посещение на фабрика „Новитет“, произвеждаща покривки от памук и коприна с 18 жакардови стана. Това е единствената фабрика в света, която произвежда покривки по специфична технология, като функционира и като музей.

Вярвам, че тези техники не просто са оцелели, а в бъдеще ще се окажат важен икономически фактор - видео интервю с Балинт Кадар, ръководител на проекта и преподавател в Будапещенския университет по технологии и икономика

„Технологическите подобрения не са убили старите техники, не са заменили това, което имаме тук. Невероятно е как тази технология и машините не просто са тук, а и са в действие. Показват как наследството може да бъде важен ресурс, търсен от множество индустрии“, отбеляза проф. Кадар. „Вярвам, че тези техники не просто са оцелели, а в бъдеще ще се окажат важен икономически фактор.“

Проект DANUrB+ започна през юли 2020 г., за да идентифицира малко популярно културно наследство и ресурси в периферията на река Дунав и граничните региони. Очакваният резултат е повишаване на местното развитие и международната туристическа привлекателност.

-

Текстът е изготвен в рамките на проект DANube Urban Brand+ Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Република България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели