Властите в България да изградят ясна и всеобхватна политика за превенция и борба с насилието над жените и децата призова Алиансът за защита от насилие основано на пола, съвместно с Български хелзинкски комитет

За 365 дни в годината ясна и всеобхватна политика за превенция, действия и отговорност по отношение на насилието над жените и децата от страна на властите призоваха Алиансът за защита от насилие, основано на пола и Български хелзинкски комитет. В интервю, излъчено в интернет от BlueLink.net, адв. Елена Кръстева, пояснява важността от разпознаването на домашното насилие като проблем, който изисква сериозна държавна политика.

Адв. Кръстева, координатор на Алианса, разговаря със заместник-главната редакторка на БлуЛинк Велина Барова. Събеседничките обсъдиха реакцията на властимащите и липсата на такава в посока справяне с проблема и липсата на съдействие с гражданските организации.

На 25 ноември беше отбелязан Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените, а на същата дата в София беше убита поредната жертва. Традиционно се проведоха протестни събития с искания за ефективни мерки за справяне с проблема, като за първа година това се случи паралелно и извън столицата- във Велико Търново, Варна и Стара Загора.  Алиансът, заедно с БХК, обявиха 29 ноември за ден за възпоменание на убитите жени и деца, жертви на насилие. Призоваха властите да заемат държавна позиция и да определят датата за почитане на паметта на убитите. „Важно е да има такъв ден, защото това е един начин държавата да заеме позиция относно фемицида и всички форми на домашно насилие.“, посочи Кръстева. Тя отбеляза, че такъв ден е обявен в много държави като част от политиката за борба с насилието, сред които са Канада и Сърбия. „Многократно сме отправяли този призив до Министерски съвет, но сме получавали мълчалив отказ“, отбеляза адв. Кръстева.

През 2021 година се отбелязват 30 години от стартирането на международната кампания „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“. Тя започва на 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените, и приключва на 10 декември – Международният ден за правата на човека. Кръстева изрази надежда, че има промяна в нагласите към проблема и се правят опити за справянето с него. Определи държавните политики, които се демонстрират, като все още половинчати. Тя заяви, че се говори повече за проблема, но обществените разбирания в голямата си част са негативни. „Когато слушам и чета коментари във връзка с фемицида и други актове на домашно насилие се говори за преекспониране на проблема“, заяви координаторът на Алианса. Отбеляза, че може би това би се променило, ако за този проблем не се говори само от страна гражданския сектор, а и от държавата. Посочи, че част от мерките, които се взимат на държавно ниво, отразяват това виждане на личен, битов проблем, а не сериозна престъпна дейност.

 

Кръстева обясни и какво означава понятието „фемицид“, използвано в гражданския сектор, но не и от властта. Терминът се отнася за всяко убийство на жена, извършено заради пола на жертвата.  То не е задължително да бъде в следствие на домашно насилие, а може да е и от лице, което не познава жертвата, включително и убийствата при трафик на хора, случаите, в които здравословното състояние се влошава до крайна степен в резултат на продължително насилие върху нея. За фемицид се приема и самоубийството на жена, вследствие на извършено върху насилие.

Освен исканията за ефективни мерки за справяне с насилието над жени, отправени на протеста, Алиансът и БХК в своя призив посочват и необходимостта за създаване на методики за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите, които да се прилагат от институциите на първа линия. Такива практики се използват широко в почти всички държави, но не са въведени в България. Полицията е първата институция, от която се очаква да направи оценка на риска на базата на случилото се с жертвата, това, което разказва и поведението на извършителя и да се прецени каква е следващата опасност за лицето, тъй като домашното насилие не е еднократен акт. „Ако се прилагат такива методики наистина могат да се спасят животи“, отбеляза адв. Кръстева. Даде пример за опит за убийство през октомври в София, при който жена беше простреляна в главата през деня. Това е поредният случай, в който властите са били уведомени за ситуацията, жената е имала издадена заповед за защита, вече нарушавана от лицето, срещу която е насочена. „Такива случаи трябва да са обект на оценка от властите. И когато се установи риск, той трябва да бъде адресиран“, заяви Кръстева. Отбеляза, че по същия начин стои и въпросът с оценка на риска по отношение на децата, при които проблемът с домашното насилие също е много сериозен, защото винаги са жертва на домашното насилие, извършено вкъщи.

Призивът е изпратен на политическите партии, които предстои да влязат в парламента, както и на органите на изпълнителната власт и се очаква реакция от тяхна страна. Вече е подкрепен от омбудсмана на република България. Очаква се Алиансът за защита от насилие, основано на пола да организира и други събития, на които да се даде повече публичност.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели