Фондация БлуЛинк с участие на изложението „Уикенд туризъм“ в Русе

На 16 и 17 юни 2022 г. в Русе се проведе 17-то издание на туристическата борса и фестивал на атракции и занаяти „Уикенд туризъм“. БлуЛинк участва с информационен щанд и презентация, която бе посветена на работата на фондацията по проекта за градски бранд DANUrB+.

Презентацията на БлуЛинк предизвика изключителен интерес сред ангажираната публика на изложението. Основен фокус в нея бе стартиращият през 2023 г. Етикет за качество DANUrB, който им за цел да открои най-добрите продукти и услуги в туризма покрай Дунав в шест държави – Унгария, Словакия, Хърватска, Сърбия, Румъния и България. Тази тема предизвика и много въпроси, на които отговори експертът в БлуЛинк д-р Гавраил Гавраилов, който е член на комисията за сертифициране на Етикета за качество. Той разясни, че номинациите за шестте държави са близо 300, а за България има направени 59 номинации. Сега предстои процес по събиране на информирано съгласие на номинираните, след което документацията ще бъде внесена за одобрение в ЕК.

Работата на БлуЛинк по проекта DANUrB+ включва активност в трите общини Белене, Никопол и Гулянци. Там през май и юни бяха проведени различни събития, за които стана дума в презентацията. На 27 май в Гулянци бе представена изложбата „Непознатите“ от доц. д-р Зоя Микова, посветена на различни етнографски групи в страната. По време на нейната лекция в читалището на Гулянци присъстваха ученици от четири местни училища. Събитието бе част от програмата на Панаирните дни в община Гулянци. Няколко дни след това филмов екип от Сърбия засне част от документален филм за Дунав в района на село Милковица. Темата в тази малка история е влашкото население в района, традициите и ритуалите, както и ролята на местните културни активисти за съхраняване и представяне на това културно наследство. Основен герой в тази история е Десислава Михайлова от Милковица. Седмица по-късно в Белене филмовият екип се отправи на пътешествие до Мемориалния парк на остров Персин в компанията на отец Паоло Кортези. След това екипът засне и главният герой на беленската история – туристическият гид Недялка Стойкова, която в момента е в майчинство в очакване на третото си дете.

На научен форум в Стопанската Академия в Свищов на 10 юни, д-р Гавраил Гавраилов представи резултатите от проекта в контекста на стимулирането на културното наследство покрай Дунав. Симпозиумът беше част от програмата на фестивала „Орел на Дунава“, един от мащабните проекти за исторически възстановки на римското наследство в Дунавския Лимес. Научната общност беше впечатлена от мащабите на работа на БлуЛинк, като най-голям интерес предизвика платформата www.danurb.eu , в която вече фигурира региона ULPIA ESCUS- NOVAE BG, който обхваща трите общини Белене, Никопол и Гулянци плюс мотора на този район – община Свищов.

В рамките на изложението в Русе д-р Гавраил Гавраилов даде и интервю за общинско радио Русе. В него той анонсира и предстоящата до края на месец юни среща между екипа на фондацията и ръководството на трите общини Белене, Никопол и Гулянци, на което ще бъде представен и обсъден План за действие за периода 2023-2025 в туристически район ULPIA ESCUS- NOVAE BG. На срещата ще бъдат поканени представители на местния бизнес и на медиите. Дейностите на БлуЛинк по проекта DANUrB+ ще продължат и през летните месеци юли и август.

Проект DANUrB+ започна през юли 2020 г., за да идентифицира малко популярно културно наследство и ресурси в периферията на река Дунав и граничните региони. Очакваният резултат е повишаване на местното развитие и международната туристическа привлекателност.

-

Текстът е изготвен в рамките на проект DANube Urban Brand + Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s Cultural Heritage (DANUrB+). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Инструментът за предприсъединителна помощ (ИПП), както и от националния бюджет на Р България чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели