Три поколения се събраха на празник за чистотата на язовирите

Три поколения – деца, родители, баби и дядовци, се събраха в неделния 3 юли на Рибен празник край язовир Малко Шарково, организиран от Читалище „Умение-2003“. Инициативата е част от дейностите по проект „Здраве от извора“, който се реализира по програма „Съгради промяна“ на фондация „ЕкоОбщност“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“. Със съдействието на „Язаки България“ в проявата се включиха деца, младежи, учители и родители от общините Ямбол, Тунджа, Елхово, Стралджа и Камено.
„Читалищното настоятелство подкрепи без колебание и с особена отговорност тази инициатива на клуб „Млад еколог“, защото бяхме убедени, че предвидените прояви не само ще помогнат да разширим капацитета си и контактите си в страната, а най-вече – дават възможност на вас, децата и младите хора, да излезете сред природата, да създадете нови приятелства, да опознаете красотите на нашата България. – обърна се към присъстващите председателят на Читалище „Умение-2003“ Петьо Анастасов. - Конкурсите и семинарите, които се проведоха, форум-театърът, посветен на Деня на Земята, както и вашето присъствие тук на днешния празник, опровергават за пореден път безпочвените твърдения, че младите хора не се интересуват от бъдещето на планетата ни, от чистотата на реките и язовирите. По-скоро ние, по-възрастните, трябва да се научим как да ги опазваме“, каза още Петьо Анастасов.
И се оказа абсолютно прав! Кашоните, осигурени от организаторите за разделно събиране на отпадъци, бяха препълнени още в началото. Но не от участниците в празника! Децата от клуба по екология в СОУ „Христо Ботев“ – гр. Камено и младежите от клуб „Млад еколог“ към Читалище „Умение“ дори не чакаха покана да съберат отпадъците, оставени от туристи и рибари предния ден. В края на празника засрамиха и други туристи, които се бяха разположили на отсрещния бряг, като пред изумените им погледи започнаха да събират изхвърлените от тях боклуци.
Самите участници в празника не произведоха всъщност никакъв отпадък. Приготвената храна по време на кулинарния тиймбилдинг, както и минералната вода, се предлагаше от организаторите в порцеланови чинии и стъклени чаши с посланието да прекратим употребата на еднократни опаковки. Донесените от децата и млади хора пластмасови шишета от минерална вода се превърнаха в пъстри цветя и хранилки за птици. Кенчетата от бира и кока-кола станаха на въдици.
Самоделна въдица всъщност беше пропускът до състезанието по спортен риболов. И за учудване на „изпечените“ рибари, децата и младите проявиха огромна любознателност към начините за изработване на въдица от кенче или от обикновена дървена пръчка, корда, плувка, оловна тежест и кукичка. Както момчетата, така и момичета проявиха невероятна ловкост в състезанието по най-бързо свързване на плувката и кукичката към кордата, така и по време на самия риболов. Риба хванаха, но никой риба не яде. За ужас на бабите и дядовците си, младите риболовци връщаха във водата всяка рибка, която се е закачила на кукичката. И не само, защото рибките бяха малки, а защото основното послание на самия празник беше опазването на чистотата на всички водоеми и биоразнообразието в тях.
И в този смисъл съвсем естествено беше всички участници в празника да подкрепят подписката на жителите от съседните села с призив към Експертния екологичен съвет към Регионалната инспекция по опазване на околната среда – Стара Загора да не разрешава изграждането на кариера за добив на порфирити и базалти край Малко Шарково, защото това би унищожило растенията, животните и хората в едно от най-красивите места от Дервентските възвишения.  
Обучение по водно спасяване и намаляване на водния травматизъм, организирано от БЧК-Ямбол, турнир по чилик, волейбол и футбол, гоненица с дървени щипки, състезания между баби и внучета забавляваха още участниците в празника. Стартът на музикалния тиймбилдинг беше даден с песните на фолклорната група от село Козарево, а след тях запяха и жените от Дома за възрастни с умствена изостаналост – Малко Шарково. Те се включиха с огромно удоволствие и в арт-работилниците, където заедно с децата рисуваха, плетоха гривни и колани, играха с плажна топка от „Язаки-България“.
Туристическо одеало беше отличието от организаторите за победителя в турнира по чилик, а за най-ловките риболовци - въдици и макари. За въдичарите с най-добро спортсменско поведение фирма „Видракс“ допълни наградите със стойки за въдици, плувки, кукички и оловни тежести. Но не само те бяха възнаградени за своето участие. Подаръци от „Язаки България“ получиха всички гости на празника, посветен на опазването на язовирите и реките в България.
„Бъдете сигурни, че няма да спрем дотук. Вече имаме създадена Младежка екологична мрежа с 19 училища в цялата страна и смятаме да поддържаме нейната дейност и да я развиваме!“, заяви председателят на Читалище „Умение-2003“ Петьо Анастасов.
Пълният албум от празника ще намерите тук.
Настоящата публикация е изготвена по програма „Съгради промяна“ с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност”. Изразените тук становища са на Читалище „Умение-2003“ - Ямбол и не отразяват непременно мнението на подкрепящите организации.

Сподели