Десетте "справедливи" шоколада на 2016

 Само 10 собствени марки шоколад на супермаркетите са справедливи "Проверка на шоколада 2016"

Повече от половината от собствените марки шоколади на веригите супермаркети в България са произведени без да се спазват принципите на “зелено и справедливо” производство, т.е. суровините в него да са продукт от прилагането на стандартите за биологично земеделие или справедлива търговия.
Това показа проверката на Сдружение АГРОЛИНК в навечерието на Европейския ден на шоколада 7 юли. Кампанията "Проверка на шоколада 2016 г."е проведена в българската търговска мрежа като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи“.
Изследването установи също, че нито една от веригите супермаркети в България, които имат собствена марка шоколади не предлага на българския потребител продукт, който да е изцяло “справедлив и зелен”. Проверката е направена за наличието на международните знаци за сертифициране FAIRTRADE, Fairtrade Cocoa Program, UTZ и Rainforest Alliance, както и на знака за биологично производство на ЕС, по отношение на тяхното социално и
екологично качество.
В обхвата ѝ са попаднали 22 шоколада на 9 собствени марки на супермаркетите.
10 от 22-те изследвани шоколада под собствен бранд на супермаркети са в една или друга степен "справедливи" и "зелени" съгласно изискванията за справедлива търговия, показва проверката, резултатите от която може да видите по-долу.
Нито един от тези шоколади не е произведен съгласно принципите на биологичното земеделие.
12 шоколади са определени като "червени" поради социалната и екологична експлоатация по веригата от производство и доставки на конвенционално какао.

Всеки българин изяжда средно 22 килограма шоколад на година или, като значителна част от тях са под формата на шоколади собствени марки на супермаркетите. "Ако потребителите знаят, че зад евтините шоколади стоят експлоатация на труд и сериозни щети на околната среда, то те ще търсят знаците за биологично производство или за справедлива търговия", обяснява Дарина Муслева, реализирала изследването на АГРОЛИНК. Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50. Само 6,6% от цената, която ние плащаме, отива при фермерите, които отглеждат какаото. Силно токсичните пестициди, употребявани при отглеждането на какао са изключително опасни за фермерите, техните семейства и за околната среда, според скорошен доклад на европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" .

При "Проверка на шоколада 2016" не са взети под внимание собствени инициативи за устойчивост на производителите на шоколад и на супермаркетите, които не са сертифицирани от независим орган. Освен това потребителите не могат да разберат за тези инициативи по етикетите. Въпреки това ние приветстваме тези действия като първи стъпки към устойчивост, но те не могат да заместят независимото сертифициране.

Сдружение АГРОЛИНК като част от европейската кампания "Промяна в доставките - да направим супермаркетите справедливи!" стартира нова петиция към супермаркетите "Уважаеми супермаркети - направете вашия шоколад справедлив и зелен!" Чрез петицията потребителите ще поискат от супермаркетите да използват 100% какао, сертифицирано от независими трети страни за техните собствени марки шоколад, да осигурят спазване на трудовите права и недопускане на детски труд и да се стремят да влагат значително повече биологично произведено какао.

Допълнителна информация:
Можете да намерите резултатите от "Проверката на шоколада 2016" тук.
Резюмето на новия доклад "Сладко-горчив шоколад: истината зад международната шоколадова индустрия" на български можете да свалите от тук.

 

Сподели