WANTED!!! ИЗДИРВА СЕ: Министърът на околната среда!

Дата: 
Tue, 2022-09-13 08:30 - 10:30

Сдружение Балканка организира протест пред сградата на МОСВ на Мария Луиза 22 в София във вторник, 13 септември от 8:30 часа

под Надслов:

WANTED!!!

ИЗДИРВА СЕ:

Министърът на околната среда и водите!

Редица събития, свързани с управлението на водите на България, за което министърът на ОСВ е "компетентния" орган у нас, разтърсиха през последния месец държавата.

Като започнем от "защитата от вредното въздействие на водите" - зловещите наводнения в района на Средна гора в Карловско и Копривщица, преминем през "устойчивото управление на водните ресурси" - останалата без вода река Искрецка и съответно община Своге, и стигнем до това, че по време на служебното правителство продължи престъпното раздаване на площи за проучване на метални полезни изкопаеми, като площ ЕЕ-1, ЕЕ-3 или новата площ в Брезнишко, които бяха съгласувани от "компетентния" орган по един или друг начин.

Поне 6% от територията на страната са отдадени за ново ровене в търсене най-вече на злато и това става без Стратегията за развитие на минната индустрия да е подложена на Екологична Оценка и Оценка на Съвместимост с Натура 2000, в тежко нарушение на няколко директиви на ЕС и на националните ни закони - ЗООС и ЗБР!

И всички тези събития изискват веща намеса от страна на компетентните институции на МОСВ. А какво получиха хората - една оглушителна Тишина!!!

Всички други държавни органи ги чухме по медиите, само не и министъра на околната среда и водите. А от МОСВ носят отговорност и за сечите даже, защото така наречените "горскостопански програми" преминават през преценки за необходимостта от ОВОС на РИОСВ и през становища за допустимост на Басейновите дирекции. И едните, и другите са длъжни да осъществяват текущ и последващ контрол върху дейностите, които са съгласували!

Вместо това,  даже и в случая с изчезналата вода на Своге, от БДДР три дни поддържаха тезата за неизвестно никому земетресение, в опит да прикриват престъпленията на НЕК на Петроханското плато, докато не бяха порязани от сеизмолозите с Новината, че никакво земетресение не е имало. И в деня, в който НЕК пуснаха води надолу под каналите на каскадата Петрохан, до края на деня те потекоха в Искрецка и чудото стана!

И какво последва - последваха нови разкрития за това,че НЕК няма никакви права да взема нито капка вода от Петроханското плато. А оглушителното мълчание на министъра на ОСВ продължи и проблемът сякаш беше забравен. Ние няма да го допуснем!!!

В случая с наводнените села, престъпното мълчание на МОСВ доведе до това други и некомпетентни органи да замърсят обществените телевизии с небивалиците си, обяснявайки че трябва да се нарушават "смело" законите и да се изсичат крайбрежните гори например, което е забранено и от Закона за Водите, и от Закона за горите, защото чрез тези гори се цели точно обратното - да предпазят хората, като не позволят реките да изкопават бреговете си и растителността да забави течението така, че реките да се разливат на безопасните места.

И да не говорим, че в действащите все още Планове за Управление на Риска от Наводнения няма нито една мярка, която да е изпълнена. Нито една!

И на фона на тези безумни и засягащи пряко хората мераци да се изсекат докрай крайбрежните гори и на фона на бедствията, МОСВ издава становища, че всеки може да си проучва за подземни богатства без да е необходимо да се оценява въздействието му, както е в случая с площ ЕЕ-1 в поречието на Габровница и манастир 7-те престола.

Ще припомним само, че сегашния зам. министър на околната среда, тогавашен директор на БДДР, Петър Димитров, издаде становище за допустимост за площ ЕЕ-1, в което заяви,че имало множество питейни водоизточници, но те не ги знаели къде са, нямало и учредени СОЗ, не се знаело и къде ще се рови, затова всичко било наред?! Същия, когото осъдихме преди две години за това, че разреши една незаконна сеч по бреговете на Янтра, и който си затваряше очите за кражбата на несортирана речна баластра и жива кал от река Вит за насипа на магистрала Хемус при Боаза? И сега ни е заместник министър с ресор води за награда...


За да не мълчим и ние, се събираме, за да видим имаме ли министър на ОСВ на Мария Луиза 22 и да поискаме ефективни действия от служебната министърка, ако я има на белия свят. А ако ще продължава с мълчанието, трябва да си ходи!

За контакти - Димитър Куманов 0887 931 241

 

Сподели