Папа Франциск: Хомосексуалността не е престъпление

ВАТИКАН (АП)  Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността, като „несправедливи“, заявявайки, че Бог обича всичките си деца точно такива, каквито са, и призова католическите епископи, които подкрепят законите, да приветстват ЛГБТК хората в църквата.

„Да си хомосексуален не е престъпление“, каза Франсис по време на ексклузивно интервю във вторник за Асошиейтед прес.

Франциск призна, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират ЛГБТ общността, и самият той я определя като „грях“. Но той приписва подобни нагласи на културния произход и каза, че особено епископите трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки.

„Тези епископи трябва да имат процес на обръщане“, каза той, добавяйки, че трябва да прилагат „нежност, моля, каквато Бог има към всеки един от нас“.
Коментарите на Франциск са първите, изречени от папа за подобни закони, но те са в съответствие с цялостния му подход към LGBTQ общността и убеждението, че Католическата църква трябва да приласкава всички и да не дискриминира.

 

Католическата църква трябва да приласкава всички и да не дискриминира

Около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалната активност между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, 11 от които могат или налагат смъртно наказание, според The ​​Human Dignity Trust, който работи за прекратяване на подобни закони. Експерти твърдят, че дори когато законите не се прилагат, те допринасят за тормоз, стигматизиране и насилие срещу ЛГБТК хора.

В САЩ повече от дузина щати все още имат действащи закони срещу содомията, въпреки решението на Върховния съд от 2003 г., което ги обявява за противоконституционни. Защитниците на правата на гей хората казват, че остарелите закони се използват за тормоз над хомосексуални и посочват ново законодателство, като например Закона „Не казвай гей“ във Флорида, който забранява засягане на сексуалната ориентация и половата идентичност при преподаване в детските градини до трети клас, като доказателство за продължаващите усилия за маргинализиране на LGBTQ хората.

ООН многократно е призовавала за прекратяване на законодателството, което криминализира хомосексуалността директно, заявявайки, че то нарушава правото на неприкосновеност на личния живот и свобода от дискриминация и е нарушение на задълженията на държавите съгласно международното право за защита на човешките права на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Обявявайки подобни закони за „несправедливи“, Франциск каза, че Католическата църква може и трябва да работи, за да им сложи край. „Трябва да го направи. Трябва да го направи“, заяви той.

Франциск цитира Катехизиса на Католическата църква, като казва, че гей хората трябва да бъдат приветствани и уважавани и не трябва да бъдат маргинализирани или дискриминирани.

„Всички ние сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме, и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство“, каза Франциск пред АП в хотела във Ватикана, където живее.

 

Бог ни обича такива, каквито сме

Забележките на Франциск идват преди пътуване до Африка, където подобни закони са често срещани, както и в Близкия изток. Много датират от британските колониални времена или са вдъхновени от ислямския закон. Някои католически епископи категорично ги подкрепиха като съвместими с учението на Ватикана, докато други призоваха те да бъдат отменени като нарушение на основното човешко достойнство.

През 2019 г. се очакваше Франсис да излезе с изявление, противопоставящо се на криминализирането на хомосексуалността по време на среща с правозащитни групи, които проведоха изследване на ефектите от подобни закони и така наречените „конверсионни терапии“.
В крайна сметка, след като информацията за аудиенцията изтече, папата не се срещна с групите. Вместо това заместникът му във Ватикана го направи и потвърди „достойнството на всяка човешка личност и срещу всяка форма на насилие“.

Няма индикации, че Франциск говори за такива закони сега, защото неговият по-консервативен предшественик, папа Бенедикт XVI, наскоро почина. Въпросът никога не е бил повдиган в интервю, но Франциск охотно отговори, цитирайки дори статистиката за броя на страните, в които хомосексуалността е криминализирана.

Във вторник Франциск каза, че трябва да има разлика между престъпление и грях по отношение на хомосексуалността.
„Това не е престъпление. Да, но е грях“, каза той. „Добре, но първо нека направим разлика между грях и престъпление.“

 

Още по темата:

Католически синод в защита на природата и човешките права в Амазония, Павел Антонов / 10.03.2019 / репортаж / Eвромегдан.бг

Отровата на октопода. Борбата с токсичните отпадъци в Италия обедини магистрати, политици, природозащитници и Ватикана. Павел Антонов /  11.01.2014 / репортаж / BlueLink.net

 

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

 

 

Сподели