„Обединение за честни избори“ (ОЧИ) кани политическите партии и коалиции да сключат Пакт за честни избори

На 17 март 2023 г. Обединението за честни избори (ОЧИ) - широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии - кани всички регистрирани партии и коалиции (отразени в изследванията на социологическите агенции с прогнозен резултат над 1 процент) на предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г. да сключат Пакт за честни избори.

Пактът за честни избори има за цел да ангажира политическите партии и коалиции да работят за преодоляване на проблемите, свързани с изборния процес в България, които Обединението за честни избори е идентифицирало. Той е под формата на декларация, която присъстващите политически представители са поканени да подпишат, и включва следните точки:

• Потвърждаване на решимостта на партиите да проведат честни избори, без търговия с гласове, манипулация на изборните резултати, включително бюлетини и протоколи и други нарушения на закона.
• Ангажиране да не се използват непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, фалшиви новини, уронване честта и доброто име на опонентите, търговия с влияние, методи за натиск и заплахи върху избирателите.
• Защита на правата на всички избиратели да гласуват свободно и безпрепятствено, както и на правата на всички кандидати да участват в изборния процес.
• Ангажиране да се спазва законодателството, свързано с изборите, и при нарушения да се сътрудничи с ЦИК и МВР за гарантиране на това.
• Ангажиране да не се използват нелегитимни средства за финансиране на изборните кампании, включително от корпоративни дарения и други неразрешени източници.


За подписването на пакта освен политически партии и коалиции, са поканени да присъстват и представители на Централната избирателна комисия, Министерство на вътрешните работи, представители на медии, международни наблюдателни мисии и други заинтересовани организации.

Програмата на събитието ще включва представяне на част от проблемите, които ОЧИ идентифицира в изборния процес, изложение на съдържанието на Пакта за честност на изборите и официално подписване от представители на политическите сили.

Обединението за честни избори бе стартирано в началото 2023 г. от Антикорупционния фонд, сдружение „Данни за добро” и фондация „Общество.бг” като платформа, която има за цел да обединява организации в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот. Основните дейности на Обединението за честни избори включват информационни кампании и обучения за проблеми и решения в изборния процес, както и анализ, визуализация и извличане на знание от данни, които да помогнат за насочване на общественото внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Сподели