Обединение за честни избори /ОЧИ/: Най-големи проблеми бяха наблюдавани в секции в Ихтиман, Перник и с. Сърница

Над 150 наблюдатели на Обединение за честни избори проследиха изборния ден в рисковите секции в страната, установени на база на анализ от изборните резултати от 2013 година досега.

ОЧИ, което се включи с гражданско наблюдение на изборния ден, изпрати десетки сигнали за нарушения на изборните правила до районните избирателни комисии (РИК) и правоохранителните власти.


Координатори на ОЧИ приемат сигнали.

„ОЧИ обедини неправителствени организации, граждански активисти, изборни експерти и медии, за да помогне за по-прозрачен и честен изборен процес. Първото ни директно наблюдение на вота в най-рисковите секции недвусмислено показа, че гражданският контрол дава резултати и има смисъл,“ казва Марио Русинов от Антикорупционен фонд, част от ОЧИ.

„Като цяло изборният ден в наблюдаваните изборни секции премина спокойно, при ниска избирателна активност, на места значително по–ниска от средната за страната. Информацията и данните, подадени от наблюдателите ще бъдат анализирани и представени в детайлен доклад с препоръки за подобряване на прозрачността на вота и защита на най-демократичното право – правото на честен вот,“ заяви Стоил Цицелков, член на ОС към ЦИК и ОЧИ.

Много от нарушенията, установени от наблюдателите на ОЧИ са следствие на непознаване на правилата от членовете на комисиите, допълва Никола Тулечки от Данни за Добро, част от ОЧИ.

След сигнал на наблюдател на ОЧИ полицията задържа мъж по подозрение за търговия с гласове в плевенското село Буковлък. Обединението сезира и МВР и РИК за подозрение за схема за купуване на гласове в град Перник.

В една от секциите в град Ихтиман, известна с данни за компактен вот, който лавира между ГЕРБ и ДПС, местният ромски лидер Борис Аргиров, познат като Бони, се меси грубо при работата на комисията при броенето на бюлетините. ОЧИ уведоми РИК и МВР след което тази порочна практика бе спряна.

Сред установените нарушения бяха и незаконна агитация в секцията от страна на кмета на село Вакарел. В родопското село Сърница, наблюдателите на Обединението сигнализират за множество проблеми в изборния процес, включително и гласуване от името на други хора.

С помощта на наблюдателите и последвала реакция на РИК в редица секции бе преустановено приемането на гласуване на хора със счупени лични карти, а след сигнал за възможно заснемане на вота в тайната стаичка, комисията в една от рисковите секции единодушно прие да свали парапета по-ниско, така че да се предотврати заснемане на вота.

Други констатирани проблемни практики с изборния процес са масовото наличие на тъмна стаичка вместо параван, извозване на гласоподаватели, както  и гласуване вместо избирателя от страна на член на СИК.

Статистическите данни показват, че в 10% от наблюдаваните секциите в близост има поставени агитационни материали, в 5% от тях не са подредени така че да се осигури тайна.

Над 20% от членове на СИК в тези секции не са преминали обучение, а само 50% са обучени присъствено.


ОЧИ обединява граждански и неправителствени организации, експерти по изборно право и независими медии.
 

Сподели