Нашите деца ще живеят в един много предизвикателен свят от гледна точка на климата

Публикуваме без съществени редакции речта на Магдалена Малеева на откриването на Граждански форум "Време за действие за климатични права", организиран на 27 юни от Фондация "БлуЛинк". Събитието е част от международна инициатива за повишаването на осведомеността на хората за правната рамка в ЕС и България, която позволява да водят дела за правото си на чиста околна среда и защита от климатичните промени. Инициативата е под ръководството на общоевропейската мрежа за правосъдие и околна среда Justice & Environment (J&E).

"Много малко публични личности вземат позиция по темата за климатичните промени. Аз съм климатична активистка от 20-ина години и ми е малко самотно.

Когато стартирахме “Горичка” вярвах, че колкото повече хора разберат какво се случва и се образоват, промяната ще стане лесно и бързо.

Днес голямото ми дете става на 16 години и никога не съм си мислила, когато я родих, че нейното бъдеще ще е под въпрос. Тоест, че обитаемата планета ще е под въпрос. А тя е под въпрос.

Проявите на екстремно време са се увеличили с 30% през последните 50 години. Тоест, свидетели сме на повече суши, наводнения, пожари, опустиняване. В Испания и Франция вече предупреждават хората, че лятото може да има режим на водата, че трябва да си изпразнят басейните. Има места с посадена реколта в Испания, където се знае, че няма да се роди нищо. Има зони в Европа, за които се знае, че ще станат необитаеми.

Нашите деца ще живеят в един много предизвикателен свят от гледна точка на климата. Докладите на IPCC са все по-притеснителни. Дори да постигнем ограничаването на затоплянето до 1.5 градуса, което се сочи от учените за температура, на която все пак ще можем да се адаптираме, тази температура следващите години ще бъде достигната и това означава много повече екстремно време и климатична миграция. Затова сме се събрали днес тук.

Аз съм все още много миролюбива, но мога да разбера защо все повече деца по света стават по-радикални. Има организации, които предприемат радикални стъпки. Надявам се на форума днес Пламен Пеев и Павел Антонов да ми обяснят как да си потърся правата, защото за мен най-големият лукс винаги е бил да имаме достъп до чиста вода, чиста храна, чист въздух, а ние вече нямаме достъп до тези неща.

През 2019 г. беше заведено и спечелено дело от граждани в Холандия, а сега и в Румъния, за това, че държавата не намалява въглеродните емисии достатъчно бързо. Интересните дела имаше тази година във Франция и Швейцария. Възрастни хора в Швейцария заведоха дело пред Европейския съд по правата на човека за това, че държавата не действа достатъчно бързо по отношение на климата. Това са безпрецедентни дела, свързани с правата на хората.

Надявам се тези дела наистина да ни подбутнат към действие в правилната посока. За да се справим с този проблем, трябва  да спрем да се виним един друг и да действаме заедно. И да не спираме да се дразним на корпорациите и политиците, които не действат достатъчно бързо. Те са отговорни за това, което се случва.

В Швейцария човек е започнал гладна стачка, защото е искал швейцарското правителство да се обучи на тема климат. Във Франция момиче на име Камий Етиен и е започнала борба с голяма корпорация, която копае дълбоко в морето. Успява да спре инвестициите в този проект. Води борба и в Уганда срещу дълъг тръбопровод, който минава през защитени територии.

Има много примери в света. В момента отделни граждани поемат инициативи и се справят и се надявам и тук така да стане. Така че призовавам да действаме и да не се предаваме. Понякога нещата зависят и от нас. Не винаги, но понякога зависят и от нас."

Още нещо важно
За да продължаваме да подкрепяме и изследваме използването на интернет за гражданско действие в подкрепа на климата, човешките права и ценностите на обединена Европа, можете да направите дарениe тук  за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на "БлуЛинк" може да научите тук.

 

Форум "Време за действие за климатични права" се организира с подкрепата на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) на ЕС. „БлуЛинк“ изпълнява инициативата под ръководството на общоевропейската мрежа за правосъдие и околна среда Justice & Environment (J&E). J&E свързва 14 организации за екологично право в цяла Европа. Всички изразени в рамките на инициативата възгледи и становища са само на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз (ЕС).

Сподели