Петиция до служителите на FRONTEX: надигнете глас!

Бреговата охрана на ЕС се опита да прикрие участието си в смъртта на най-малко 94 души, включително 35 деца. Нека се мобилизираме за правата на хората в движение. Петиция на We Move Europe призовава служителите на Агенцията по миграция на ЕС да съобщават за злоупотреба, вместо да мълча. Пълен текст на петицията на български прилагам по-долу.

Аз я подписах, подпишете и вие!

Frontex трябва да управлява границите, като същевременно зачита правата на човека, твърдят от We Move Europe.  Вместо това, това, тя е част от система, която позволява на европейските правителства да отказват на хората тяхното най-основно право - на безопасен живот.
Служителите на Frontex имат най-добър достъп до информация. Те първи откриват случаи на измами и злоупотреби. Във Frontex вече има хора, които смело крачат напред, дори и при лични рискове, да разкрие истината за нарушенията, извършени по гръцкото крайбрежие, твърдят от We Move Europe  [5].
Ето защо правозащитниците призоваваме хората, които работят във Frontex, да говорят, когато станат свидетели на нарушения на човешките права. Призоваваме служителите на Frontex да докладват за злоупотреба, вместо да мълчат:
  
Кажете на служителите на Frontex да докладват за злоупотреби!

Служителите на Frontex не са свикнали да бъдат индивидуално адресирани, ето защо имаме шанс да бъдем чути, уверени са авторите на петицията.

Щом съберат 50 000 подписа, те ще отнесат гласовете ви директно до централата на Frontex във Варшава с въздействащо действие на място.

Препратки:
[1] https://www.lighthousereports.com/investigation/the-crotone-cover-up/
[2] https://www.ansa.it/english/news/world/2023/04/15/94th-cutro-shipwreck-v...
[3] https://www.infomigrants.net/en/post/49384/investigation-reveals-frontex...
[4] https://left.eu/frontex-discharge-historic-vote-in-european-parliament-a...
[5] https://www.politico.eu/article/italy-warned-greece-of-dead-children-on-...
[6] https://act.wemove.eu/campaigns/frontex-discharge?utm_source=civimail-56...Петиция до FRONTEX - неофициален превод на български

Служители на Frontex, надигнете глас!
До хората, които работят за Frontex, Европейската агенция за гранична и брегова охрана
Петиция
Призоваваме служителите/работещите във Frontex да докладват и разкриват всички нарушения на правата на човека и международното право, на които станат свидетели. Имаме нужда от прозрачност в дейността на агенцията по европейските граници и по море. Хората, които съзнателно прикриват малтретиране и незаконно отблъскване на търсещите убежище, трябва да бъдат подведени под отговорност. Промяната трябва да се случи отвътре. Нарушенията на човешките права не могат да се пренебрегват. Ако видите нещо подобно, обадете се!.
Защо това е важно?
Хората, които излизат, за да подчертаят несправедливостите в институционална среда, играят жизненоважна роля в поддържането на демокрацията.Подаващите сигнали, или актът на подаване на сигнал, може да разкрие незаконно или неморално поведение и да допринесе за крепка демокрация.
Вече години наред Фронтекс е затънала в полемика за обвинения в злоупотреби отгоре надолу. [1] Въпреки че ръководителят на Frontex подаде оставка поради обвинения миналата година,културата на прикриване на незаконното поведение не е премахната.
Ето защо призоваваме служителите на Frontex да разкриват всички случаи на неправомерно поведение, на които се натъкват.
Доклад, публикуван миналата година от OLAF (Европейската агенция за борба с измамите), разкри как са били извършвани незаконни действия от Frontex, без последствия. Нарушенията на правата на човека бяха заметени под килима.Frontex станаха свидетели на нарушения на човешките права и давещи се  в Средиземно море хора, без да направи нищо, за да им помогне. Те умишлено предприеха мерки нарушенията да не бъдат записвани и проверявани и никой да не носи отговорност за тях. [2] Те работят с националнету брегове охрани, за да прикрият лъжите и да затиснат истината. [3]
За такова прикриване се иска само пренебрегване на доклад, отхвърляне на сигнал или пренебрегване на уличаващи кадри. Този процес на систематично прикриване на рутинни, но важни документи допринася за a култура на безнаказаност.
След публикуването на доклада на OLAF за Frontex, граничната агенция излезе с изявление, в което нарече нарушенията на правата на човека „практики от миналото“. [4] Досега обаче Frontex не е предприела никакви съществени действия, които убедително да демонстрират нейния ангажимент за отстраняване на тези проблеми. [5]
„Не трябва да има нищо тайно в това, което правим“. Това са думите на Ханс Лайтенс, новият шеф на Frontex, който пое поста през март 2023 г. Той обеща да „възстанови доверието“ и заяви, че „управлението на границите и основните права вървят ръка за ръка“. [6] Но Лайтенс е бил част от тази култура на укриване в продължение на години, тъй като той беше в управителния съвет на Frontex от 2019 г. до 2022 г., през времето, когато тези злоупотреби се случваха и биваха вътрешно прикрити.
Обещанието е да оставим сенчестите прикрития и лъжи на Frontex в миналото  изисква реални действия, не празни обещания. Процесът започва, когато служители на Frontex заемат позиция и разкриват случаи на злоупотреби и неправомерни действия, като говорят и подават сигнали.
Защитата на човешките права не е избор, а отговорност.Заедно с тази отговорност идва и задължението да говорим открито, когато наблюдаваме неправомерно поведение.
Пренебрегването на нарушенията на човешките права не е приемливо. Служители на Frontex, ако научите за подобни инциденти, важно е да ги докладвате и да не мълчите!.

Препратки:
https://www.theguardian.com/world/2022/apr/29/head-of-eu-border-agency-f...
https://fragdenstaat.de/en/blog/2022/10/13/frontex-olaf-report-leaked/
https://www.lighthousereports.com/investigation/the-crotone-cover-up/
https://www.politico.eu/article/new-eu-border-chief-hans-leijtens-vow-cl...
https://twitter.com/LHreports/status/1664498200743485441
https://www.infomigrants.net/en/post/46255/new-frontex-chief-promises-to...
 

Сподели