Инициатива за запазване на езерата в Южен парк

Дата: 
Sat, 2024-04-27 10:00

С цел да се запази водна система в Южен парк е стартирана гражданска инициатива за почистване и запазване на езерата в Южен парк! 

В Южен парк има уникална водна систем, която включва езера, свързани хидравлично с канали. Водоемите се захранват с вода от р. Дреновишка, както и от минерален извор, който извира в парка. Тази водна система е дом на различни видове риба, водоплаващи птици, водни змии, костенурки, жаби и други и е важен елемент от екосистемата на парка. За съжаление, през годините езерата са се заблатили, дълбочината им е намаляла драстично, а тръстиката заема все по-голяма част от площта на водоемите, като по този начин застрашава тяхното съществуване. Нека заедно запазим уникалната водна система в Южен парк!

На 27 април 2024 г. (събота) от 10:00 ч. ще се проведе първа фаза от почистването. Сборният пункт е между езерата до църквата и реката. Доброволци ще събират битови отпадъци, ще премахват изпочупени клони и ще почистват каналите, които свързват водоемите. Събитието  е първата стъпка от очертаващата се дълга борба в преследването на амбициозната цел за опазване на екосистемата на езерата.

За повече информация, можете да посетете Facebook страницата на събитието от:
https://www.facebook.com/groups/838041428134553/

 

Сподели