#ДамиКарат: Кампания разчупва стереотипите за жените шофьори с “женско такси” на 8 март

На  8-ми март 2017 г. софиянки  и софиянци ще имат възможност да се повозят на безплатни „женски таксита” като част от кампанията #ДамиКарат. Проектът е по идея на Български фонд за жените и отправя посланието, че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола. Дами, с доказани умения на пътя, ще седнат зад волана на автомобили Volkswagen, а желаещите да се повозят с тях по време на празника, ще могат да заявят това през приложението TaxiMe. 

Кампанията започва с иновативна за България услуга: „женско такси” за 8-ми март, което цели да привлече вниманието върху скритите от очите ни героини зад волана и да разчупи стереотипите за жените шофьори. Проектът ще продължи като цялостна платформа за споделяне на опит между жени по всички въпроси, които ги интересуват във връзка с шофирането и автомобилите в специална група във Фейсбук - #ДамиКарат. А следващият месец една от участничките в дискусиите ще получи като подарък специален курс по майсторско безопасно шофиране.

Публичното пространство  е пълно с шеги и клишета за лошите шофьорки, а мнението, че силата на жените не е зад волана, е широко разпространено. Дали обаче полът определя качествата зад волана? “По данни на КАТ от 2014 г., едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени”, казват от Български фонд за жените и допълват: “Европейската комисия също потвърждава, че жените са по-надеждни и дисциплинирани водачи, много рядко стават причина за възникването на пътни инциденти и освен това сядат пили зад волана по-рядко от мъжете. Според експерти жените се грижат по-добре за своите автомобили и имат водеща роля при избора на кола в близо 80% от случаите на покупка.” Милиони жени са на пътя всеки ден, а България е на шесто място в ЕС по брой жени, работещи в пътнотранспортния сектор. И въпреки всички тези статистики стереотипите по адрес на жените и липсата на увереност сред дамите продължават да съществуват.

Вносителят на автомобилите Volkswagen в България подкрепя кампанията, защото още от съществуването си се бори да демократизира и да направи мобилността достъпна и комфортна за всеки. От компанията са убедени, че да бъдеш добър шофьор не зависи от това дали си мъж или жена. Зависи от това дали имаш познания, информация, опит, самочувствие и - разбира се - надежден автомобил.

“Включваме се в инициативата, защото в TaxiMe жените шофьори се справят отлично и се радваме, че стават все повече. Ние не преценяваме водачите по това дали са мъже или жени, а по това дали са надеждни и любезни”, споделя Христо Чернев, изпълнителен директор на TaxiMe.

#ДамиКарат обръща прожекторите към неотличените досега герои в ежедневния трафик. Много жени си изкарват хляба с шофиране. Има автоинструкторки, рали-пилотки,  професионални шофьорки, жени, които продават автомобили. Има и майки, които возят децата си всяка сутрин и вечер в града. За всички настоящи и бъдещи шофьорки, по случай празника на жената, е инициативата #ДамиКарат.

Български фонд за жените (БФЖ) е единствената българска фондация, която подкрепя  местни граждански организации (НПО), работещи по правата на жените и за постигане на реална равнопоставеност между половете във всички сфери на обществения живот. Фондът работи за преодоляване и елиминиране на стереотипите, дискриминацията и насилието, основани на пола, и за развитие на общество, в което всяко момиче и жена да има условия да разгърне своя потенциал и възможности в най-пълна степен. За своите 12 години съществуване Фондът е подкрепил над 200 проекта с повече от половин милион лева.

TaxiMe подбира най-качествените таксиметрови шофьори в града и ти дава бърз и удобен достъп до тях през мобилно приложение. Над 200,000 клиенти използват TaxiMe в София, а отскоро и в Пловдив. Средно за 10 секунди шофьор приема поръчката ти, а средно за 3 минути колата пристига на адреса ти, като винаги можеш да разчиташ, че ще дойде любезен шофьор с чиста кола. Изтегли TaxiMe от: www.taxime.to/iOS и www.taxime.to/Android.

Volkswagen е най-продаваната марка автомобили в света за 2016 г. и присъства на 150 пазара, има производства на 50 локации в 14 държави. В момента глобално в компанията работят 218,000 души. Марката има и дилърска мрежа от  7,700 дилъра с екип от 74,000 души. Официален вносител на Volkswagen в България е Порше България.

Сподели