Необходими са повече прозрачност и международно сътрудничество в борбата с трансграничната корупция

Необходима е повече прозрачност в трансграничното сътрудничество между правозащитните органи за ефективна борба с корупцията, категорични са прокурори, следователи, разследващи журналисти и граждански организации от Европейския съюз и Русия. Представители на Експертната група за борба срещу трансграничната корупция към Граждански форум „ЕС – Русия“, Нидерландския хелзинкски комитет и фондация „БлуЛинк“, оповестиха в БТА резултати от кръгла маса на тема "Перспективи за сътрудничество между правоприлагащите органи на ЕС и гражданските разследващи групи за борба с трансграничната политическа корупция", която се проведе в София на 3 октомври 2017 г. с участието на специализирани прокурори от Италия, Испания, Украйна и Русия.

Създаването на специализирана прокуратура за борба с корупцията, по успешния модел в Испания и Италия, ще доведе до по-ефективна работа на съдебната система в тази насока и в държавите от Източна Европа, категорични са участващите експерти. Те призоваха за създаване и на обща европейска прокуратура, която да се занимава с всички случаи на трансгранична корупция, а без да се ограничава до разследване на злоупотреби с европейски фондове.

Съществуващите международни споразумения на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и споразумения в Европейския съюз, не се прилагат еднакво от всички държави членки, отбеляза  Хари Хумел - директор "Политики" в Нидерландския хелзинкски комитет. "Затова е важно ние - организациите от гражданското общество и развследващите журналисти, да се обърнем към институциите, които се занимават с корупция и пране на пари", допълни още Хумел.

Според експертите обаче международното сътрудничество е уязвимо и може да претърпи неуспех, заради проблеми в отделните държави. Те откроиха важността на отделните изявени личности и лидери в специализираните институции, които могат да бъдат двигател за успешна борба с корупцията, дори в държавни органи, които вече са компрометирани и са загубили общественото доверие.

Слабости в съдебната система, като компрометирани институции и правителства, могат да бъдат преодолени чрез работата на силни и независими медии, коментираха организаторите и подчертаха ключовата роля на разследващата журналистика в борбата с корупцията. Макар и задълбочени журналистически изследвания на корупционни схеми често да са пренебрегвани от прокуратурата като причина за започване на разследване, в общества, в които принципите на демокрацията са под натиск, работата на отговорните и независими медии може да бъде единствената защита срещу корупцията.

„В някои случаи корупцията до такава степен е пропита в цялата държава, че е необходимо да бъдат мобилизирани всички обществени сили, за да бъде преодолян този проблем“, коментира Андрей Калих, координатор на Експертната група за борба с трансграничната корупция към Гражданския форум "ЕС-Русия".

Сподели