Успех на кампанията #SaveYourInternet

Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията по правни въпроси за новата директива за авторското право в Интернет.

На сесия на Европейския парламент на 5 юли 2018 г. евродепутатите гласуваха против мандата на Комисията по правни въпроси да започне преговорите със Съвета на ЕС за новата директива относно авторското право в Интернет. 318 депутати гласуваха против, докато 276 подкрепиха мандата.

Проектът на тази директива съдържа спорните членове 11 и 13, които могат да въведат цензура в Интернет. Член 11, наричан "данък линк", ще принуждава новинарските агрегатори и търсачките да плащат на авторите за показването на откъслечни новини или линкове до новини на други сайтове. А според член 13, всички Интернет сайтове, работещи със съдържание, качено от потребителите, ще трябва да инсталират автоматични системи за предварително следене, разпознаване и триене на съдържание поради възможни нарушения на авторското право. Това решение е нищо друго освен цензура и може да застраши свободата на слово в целия Европейски Съюз.

След гласуването против мандата Европейският парламент отвори възможност за дебати и изменение на проекта на директивата. Дебатиране и гласуване на новата редакция ще се случи през септември 2018 г. 

Кампанията #SaveYourInternet, водена от коалиция на НПО и библиотеки Copyright for Creativity, ще продължи натиска над евродепутати, за да отхвърлят спорните членове на следващото пленарно заседание. Активистите призовават всички, които не искат цензура в Интернет, да се включат в кампанията.

До момента отвореното писмо към евродепутатите беше подкрепено от 165 организации, включвайки и БлуЛинк. 

#SaveYourInternet #DeleteArt13

Сподели