Журналистическото отразяване на развитието, малцинствата и миграцията обсъдиха журналисти и експерти

Възможностите и проблемите при отразяване на темите за миграцията и развитието обсъдиха преподаватели по журналистика, експерти от граждански организации и действащи журналисти по време на работилница "Ефективно репортерство за развитие, малцинства и миграция", която се проведе на 21 ноември 2019 г. във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. В събитието, организирано от Центъра за развитие на устойчиви общности, взе участие и Велина Барова, заместник-редактор на БлуЛинк и електронното издание за журналистика в обществен интерес "Евромегдан".

В рамките на работилницата проф. Мария Нейкова обърна внимание на основни проблеми и предизвикателства при отразяването на темите за развитието и помощта за развитие, като се спря и на ключови изводи от доклада "Малцинства и коренно население 2019: фокус върху справедливостта в областта на климата" на Minority Rights Group International.

Станимира Хаджимитова представи възможности за журналистическо отразяване на проблемите на малцинствата и миграцията и журналистически пътувания в горещи точки в Европа и Африка, в рамките на сътрудничество между Центъра за развитие на устойчиви общности и Minority Rights Group International. По време на събитието своя практически опит от журналистически пътувания в Гърция, Испания и Мароко представиха журналистите Велина Барова и Нанси Борисова - от редакцията на Евромегдан, и Делян Тодоров. Двете авторки на "Евромегдан" разказаха за предизвикателствата по време на журналистически пътувания, в рамките на които разработиха материали за проблемите на жените в лагера "Мория" на гръцкия остров Лесбос, интеграцията на бежанците и мигрантите в Гърция, нежеланите деца на Мелиля, морската спасителна служба Салваменто Маритимо и центрове за настаняване от затворен тип в Испания и у нас.


 

Сподели