Комисията по петиции без коментар за Кресна

Петицията за въздействието на автомагистрала “Струма” върху Кресненското дефиле и региона е затворена през 2019 г. след демократично обсъждане, обясни председателката на Комисията по петиции Дулорс Монсерат на пресконференция на 26 февруари 2020 г. в Дома на Европа в София. Монсерат не коментира конкретно дали Комисията по петиции има воля отново да разгледа случая. Комисията посети България във връзка с множество получени петиции за нарушаване правата на потребителите при получаване на кредити.

На журналистически въпрос от “Евромегдан” дали има воля от страна на Комисията по петициите отново да разгледа случая, ако Европейската комисия не изпълнява задължението си да следи за изпълнение на европейските директиви, Монсерат обясни, че петицията е била затворена след демократично изслушване на вносителите, както и на всички парламентарни групи от Европейската комисия.

Монсерат подчерта, че посещението на Комисията по петиции е свързано с нелоялни условия при потребителски договори и спазването на законодателството в областта на околната среда и отпадъците по отношение на предвидените депа за отпадъци в община Монтана. Тя обясни, че не би искала да се обсъждат теми, които не са предмет на проучвателната мисия, от уважение към вносителите на петициите, с които Комисията е дошла да се запознае.

Председателката обърна внимание, че всеки европейски гражданин може да се обърне към Комисията по петиции, колкото пъти желае, ако смята, че отново е нарушено неговото право.

На 2 декември 2019 г. Комисията по петиции затвори Петиция 0527/2018 за въздействието на АМ “Струма” върху Кресненското дефиле и региона, която апелираше автомагистралата да се построи изцяло извън дефилето. При затварянето на петицията, Комисията по петиции посочи, че Европейската комисия ще гарантира спазването на Европейското законодателство и няма да позволи изграждането на магистралата по разрушителен за природата и хората начин.

На 24 февруари 2020 г. гражданска коалиция „Да спасим Кресненски пролом“ организира протест пред сградата на представителството на Европейската комисия в София.

Сподели