Сигнализирайте на sofia.urbanotopia.eu за проблеми в София

urbanotopia.eu

Платформата работи и приема сигнали в областите: инфраструктур: липсващи и повредени анти-паркинг колчета; липсващи капаци на шахти; запушени отоци; повредени пътни знаци; опасни сгради и отпадъци: натрупване на отпадъци и нерегламентирани сметища; повредени и липсващи контейнери за разделни отпадъци; изхвърляне на строителни отпадъци; замърсяване и разрушена инфраструктура около строежи; замърсени речни корита.

На 2 август Блулинк организира среща с жители на София и представители на Столичен инспекторат, партньор на проекта urbanotopia. На срещата беше представена началната версия на платформата, чието начало е сложено от българо-хърватски екип на ИТ кемп през април.

Сайтът вече функционира за София и Загреб. Категориите, с които се стартира в двете столици, са различни, тъй като отразяват спецификите на двете столици, поясни на срещата Перуз Егикян от Блулинк, координатор на проекта.

„Сайтът не е инициативата за подобряване на градската среда. Той е инструмент, който ще й помогне. Подобни инструменти работят успешно в редица европейски градове. Ако ние се разпознаваме като европейци, ако тази посока на развитие ни харесва, ще направим необходимото urbanotopia да е успешна практика и тук”, коментира един от участниците, Драгомир Константинов от Гражданската коалиция за устойчиво ползване на фондовете на ЕС.

Анета Савова от Столичен инспекторат, службата в Столична община, която контролира и санкционира редица нарушения в града, припомни, че сигналите трябва да са точни, с ясна локация, че инспекторатът не приема анонимни съобщения.

Освен по телефона, инспекторатът приема сигнали в писмен вид, по имейл, чрез своя форум и в районните си инспекторати. Службата има и оперативен център, с който гражданите могат да се свържат денонощно на тел.: 02/987 55 55. Блулинк ще предава към инспектората сигналите на ползвателите на http://sofia.urbanotopia.eu/ заверени с електронен подпис. Според българското законодателство, подписът задължава институцията да приеме сигнала и да му отговори в 30-дневен срок, припомни Вера Стаевска, директор на Блулинк.

Васко Христов, експерт от инспектората, допълни, че сигналите се предават на районните администриации. Инспекторатът обаче следи за отстраняване на нарушенията. Задачата „на терен” е за районните инспектори – 12 за всеки столичен район. Те следят и за спазване на установените графици. За дупки например има фиксирани срокове от 3, 5 и 8 дни съответно в зависимост от това дали са спешни, дали са на „булевард с обществена значимост” или са на вътрешноквартална улица, поясни Христов.

Учакниците в срещата предложиха Блулинк да поиска подкрепата на кандидат-кметовете за общинските избори през есента за обратна връзка и реакция на сигналите, подадени на http://sofia.urbanotopia.eu/. И веднъж договорен, ангажиментът им да бъде подписан от тях в официална форма на договор.

Като част от проблемите без ясно решение, бяха посочени замърсяващата реклама и почистването след публични събития. Васко Христов увери присъстващите, че инспекторатът постоянно санкционира нарушителите, разлепили плакати или паставили друга предметна реклама, например модели на автомобилни части, с координати на сервиз за поправката им. В резултат са налагани глоби от 25 000 лева и има нарушители с над 40 акта, каза Христов. Той даде пример и с голямо замърсяване след края на няколкодневен рок фестивал на националния стадион Васил Левски, което организаторът е отказал да почисти, както и да плати наложената му глоба. Година по късно му се е наложило да внесе санкцията от 14 000 лева, за да получи разрешение за събитие на съседния стадион Народна армия. 

Проектът urbanotopia.eu на фондация Блулинк и хърватската организация ZaMirNet, финансиран от европейската програма Европа за гражданите, продължава с допълнително разработване и попълване на ресурси на платформата, както и със срещи през септември с ползвателите на urbanotopia.eu и нови партньори от администрацията, отговорна за контрола и решаването на проблемите в града.


Ще категоризираме развитието по темата с таг urbanotopia.eu, правете го и вие, когато публикувате информация за тази платформа на сайта на Блулинк.

Сподели       

Comments

Руслан Велчев's picture
Руслан Велчев said: Това е поредица от събития, случващи се в София. Тук накуп са безхаберието и корупцията и в община, и в полиция, и в ДНСК, и в прокуратури, и в съд, и в НИПК, и в министерства. И затова тази история е умален модел на цялата ни държава. И вътре са и отговорите на много от частните въпроси, които след някое конкретно събитие било обществото ни, било единици от него задават. Само че тези отговори вече не са частни, а са обобщаващи. На това място - www.ruslanvelchev.com – е първата половина на тази история. От нея ще се разбере, може би, че щом държавата България не иска да види дори един такъв относително малък случай, то всичките заявления на чиновници от всякакъв калибър, за стремежа й да се пречисти и обнови са неистински. Но такава ли България искаме? Руслан Велчев София, 11 юли 2011 година