Прокуратурата в Благоевград за втори път спасява незаконния лифт в ски-курорта „Бодрост-Картала”

Окръжната прокуратура в Благоевград отново се опитва да саботира премахването на незаконния лифт в ски-курорта „Бодрост-Картала” над Благоевград. С определение № 4074/22.03.2011 Върховният административен съд за втори път установява, че Окръжната прокуратура внася жалби за обявяване на строежа на лифта за незаконен и за премахването му като такъв ден след изтичане на процесуалните срокове.

Неуспехът на прокуратурата да разреши окончателно проблема с незаконното строителство на кабинковия лифт над Благоевград идва само дни преди посещението на представители на Европейската комисия за проверка на незаконното строителство в Рила и Пирин по повод на започнали срещу страната ни наказателни процедури. Вероятна причина за „провала” на прокуратурата е фактът, че един от прокурите в Окръжната прокуратура - прокурор Евгения Стоянова, е съпруга на инвеститора в ски-курорта – Илия Ризов.

Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че строителството на кабинковия лифт бе обявено от държавата за незаконно през 2008 г., когато тогавашният премиер Сергей Станишев закъса на въпросния лифт и вися повече от половин час поради техническа неизправност на съоръжението. Тогава освен липсата на технически тестове, екоминистерството призна, че лифтът е построен без задължителната оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС).

Безхаберието на държавните институции към спазването на законността достигна своя връх на 30 декември 2009 г., когато местната власт и ДНСК подведоха дори Министър-председателя Бойко Борисов да открие незаконния лифт на „Бодрост-Картала”, въпреки течащите прокурорски проверки, съдебно дело, отказа на екоминистерството да съгласува лифта и наказателната процедура на Европейската комисия.

Коалиция „За да остане природа в България” призовава прокуратурата да си довърши работата до край и подобно на случая „Златна перла” в Природен парк Странджа да потърси нищожност на разрешителните за строеж не само на незаконния лифт в „Бодрост-Картала”, но и на останалите незаконни строежи без ОВОС, които са обект на наказателната процедура на ЕК – лифтът до 7-те Рилски езера, пътят от с. Паничище до х. Пионерска над Сапарева баня в Национален парк Рила, както и лифтът в м. Чалин Валог в ски-зона Банско (Национален парк Пирин).

За контакти:

Александър Дунчев, Асоциация на парковете в България, 0885 511 022
 

Сподели