peio.org: представете си свят, в който е разрешено да гледате само телевизия

От подобно бъдеще се опасяват много от потребителите на световната мрежа, уплашени от законопроектите SOPA и PIPA, прокарвани от конгреса и сената на САЩ. Десетки големи онлайн общности спряха днес за 24 часа сайтовете си в знак на протест срещу въвеждане на цензура и ограничаване на онлайн достъпа в световен мащаб.

Част от протестиращите са Уикипедиа, Репортери без граници, платформата за блогове Wordpress, популярният информационен сайт The Huffington Post, Асоциацията на прогресивните комуникации (APC), на която Блулинк е член.

Законът за спиране на интернет пиратството (Stop Online Piracy Act - SOPA) и законът за предотвратяване на реални онлайн заплахи срещу икономическата съзидателност и кражби на интелектуална собственост (PROTECT IP Act, PIPA) се създават, за да се борят с нарушителите на авторски права в интернет. Ако бъдат приети, световни интернет компании, базирани в САЩ, като Google и Facebook, ще бъдат принудени да блокират достъп до външни сайтове, на които има информация, нарушаваща законите за интелектуалната собственост.

Кет Уолш, член на борда на фондация „Уикимедия“, заявява в публично обръщение в мрежата:

Ние зависим от правната уредба, която прави възможно нашето функциониране. Ние също зависим от правната уреба, която позволява на други сайтове да споделят добавено от потребители съдържание — както непосредствена информация, така и нейното изражение под някаква друга форма. В основната си част проектите на Уикимедия организират, резюмират и въобще събират световното познание. Ние поставяме това познание в определен контекст и показваме на хората как да намират смисъл в него.

Ала познанието трябва да бъде публикувано някъде, за да може всеки да го достигне и използва. Когато познанието може да се цензурира безконтролно, това е в ущърб и на неговия автор, и на аудиторията, и на Уикимедия. Когато можеш да разпространяваш информация, само ако имаш достатъчно средства, за да водиш битки в съдебните зали, или пък, само ако възгледите ти са предварително одобрени от някого, който има тези ресурси, тогава един и същ тесен кръг от вече известни идеи ще продължат да се затвърждават и да бъдат всичко, до което другите хора ще могат някога да имат достъп.

На сайта на базираната във Франция организация за медийна свобода и подкрепа на журналистите Репортери без граници днес пише:

Решихме да затворим англоезичния си сайт си за 24 часа като символ на натиска, който ще бъде оказан над интернет, ако SOPA и PIPA влязат в сила. Тези законопроекти ще засегнат огромен брой потребители, които нямат никаква вина за нарушаване на интелектуалната собственост, чрез блокирането на достъпа до сайтове, подозирани в неясните и обтекаеми регулации по отношение на авторското право.

Тези репресивни регулации ще доведат до безпрецедентна цензура в интернет и ще жертват свободата в мрежата в името на борбата с пиратството.

Българският блогър Пейо обяснява на блога си, който също е частично недостъпен на днешния ден, защо всичко това е важно и за българите:

Разпоредбите ще имат приложение и извън територията и юрисдикцията на САЩ. Както се казва във стария виц - САЩ се противопостявят на намеса във вътрешните им работи по цял свят. Да, може да ви се струва нагло, но те не само твърдят, че имат "in rem" юрисдикция, но и могат да я наложат, защото на практика контролират Интернет.

Имената и номерата (домейните и IP адресите) в интернет се контролират изцяло или предимно от организации, които се подчиняват на САЩ. Ако считате, че "притежавате" домейн или адрес и може да се разпореждате с него - грешите. Той ви е даден за временно и условно ползване от организация, която ще трябва да се съобрази с каквото и да е законно в тази държава.

Дори и да не притежавате сайт, който може да бъде засегнат, то вие ежедневно ползвате софтуерни продукти и достъпвате информационни ресурси, които може да станат обект на превратно използване на правомощия, дадени от тези закони.

Заплахата да бъдете засегнати не е нещо бъдещо и абстрактно. Ние и в момента сме изолирани от световната култура и на практика натикани в културно гето, заради агресивния подход за защита на интелектуалната собственост на чужди компании. Колкото и да се противопоставяме и заобикаляме на ограниченията, наложени от еничарската политика на нашето правителство, то този закон ще даде допълнитени инструменти за ограничаване на основното ни право за достъп до информация и културните достижения на съвремието. Или за да го кажа по-ясно - представете си свят, който ще може само телевизия да гледате.

Сподели       

Comments

Марин's picture
Марин said: А ето и онлайн петиция имаща за цел да покаже несъгласието на всички потребители от опитите за ограничаване на свободата и цензуриране на словото. http://www.avaaz.org/en/save_the_internet_action_center_b/?tta