Денят преди забраната

В чест на Световния ден без тютюнев дим 31 май в Столична библиотека се проведе Форум за дискусия и действие, организиран от Гражданска инициатива “България без дим и коалицията “За живот без тютюнев дим.” Темата на събитието бе ефективното прилагане на законите и противодействието срещу на тютюневата индустрия. Дискусията разгледа Рамковата конвенцията за ограничаване на тютюнопушенето на Световната здравна организация, опита на Турция и други страни, в перспективата на случващото се в България.

Сегашното и миналото управление направиха много, за да мине новият закон за тютюнопушенетор, заяви д-р Минчо Вичев, зам.-министър на здравеопазването при откриването на среща, посветена на Международният ден за борба с тютюнопушенето 31 май, цитиран от БГНЕС. На събитието в Столичната библиотека присъстваха още журналистът и участник в Гражданска инициатива "България без дим" Павел Антонов, координаторът на Коалицията "За живот без тютюнев дим" д-р Гергана Гешанова, и старши експертът към проекта "Да върнем пълната забрана" д-р Маша Гавраилова.

 Емилия Тончева, представител на Световната здравна организация, представи темата за вмешателството на тютюневата индустрия в обществото: "Техните методи стават все по-агресивни, в една от целевите групи за тях се превърнаха младите момичета. Аргументите на производителите на цигари не са научно обосновани, те пропускат факта, че химикалите в продуктите им са канцерогенни и водят до зависимост."  Обществото трябва да се възпитава в нетолерантност към пушенето, заяви Тончева.

Като най-голямата заплаха за публичното здраве във всички страни в света определи тютюнопушенето проф. Назми Билир."Всяка година в световен мащаб около 6 млн. души умират от болести, свързана с употребата на тютюн. В моята страна годишно над 100 000 души, това прави над 300 души всеки ден," сподели Билир. Според турския професор три са основните предизвикателства за преодоляване на проблемите, свързани с тютюнопушенето: превенцията на младежкото пристрастяване към пушенето, помощта за отказвване от вредния си навик, и защитата от пасивното тютюнопушене.

"Основното е да има добър закон за контрол на тютюнопушенето, каза още Билир. Мисля, че това е много важно, но не е достатъчно. Производителите на цигари ще се противопостави на закона, предизвикателството ще бъде законът да се спазва," разясни той. Тоталното забраняване на пушенето на затворени помещения е много ефективен метод, той помогна много за намаляването на броя на пушачите в Турция, според Билир.

Доброволци на неправителствени организации ще помагат на здравните инспектори при контрола за спазването на забраната за пушене на закрито и някои открити места, която влиза в сила от 1 юни 2012 г., съобщи Антонов. Коалиция от неправителствени организации и Министерството на здравеопазването са пред сключване на споразумение, което предвижда обучение на доброволци, които след това да участват в проверките на здравните инспектори, обяви д-р Гешанова. Представителите на обществеността разчитат, че ще успеят чрез своята мрежа от привърженици да наложат спазването на забраната като правят забележки на нарушителите. "Ние сме гражданите, наша е държавата, нямаме нужда от полицай до всеки от нас за да спазваме правилата и законите й," разясни Антонов. “Всеки гражданин може и има право да подава сигнали. Ние ги имаме доброволците и през последните месеци, откакто темата набра скорост, имаме по десетина души на ден нови хора, които се присъединяват към нас“, заяви още Антонов . “Нашата цел никога не е била възстановяване на отрядниците. Никой от нас не иска да ходи и да глобява. Ние искаме просто да се наложи този закон и, когато някой до теб го нарушава и ти му кажеш: “Извинявайте, бихте ли спрели да пушите, тук е забранено“, да знаеш, че държавата, законът, обществото стоят зад теб, а това не е твоя прищявка или каприз“, добави той. Обявени бяха отново телефон и уеб сайт, чрез който гражданите могат да подават сигнали за нарушаване на забраната за пушене: 0700 20 009 и www.bezdim.org.

Д-р Димитър Димитров, изпълняващ длъжността директор на дирекция “Обществено здраве“ в здравното министерство, прочете приветствие от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова. Д-р Димитров потвърди, че дори и всички контролни органи да проверяват и налагат санкции по този закон, няма как във всяко едно заведение по всяко време на денонощието до всеки един нарушител да имат контролен орган, така че  са необходими усилията на цялото общество. "Здравните инспектори имат ангажимента при всяко едно посещение в даден обект, независимо от темата на проверката, да се следи и за спазване на изискването за тютюнопушенето“, посочи той.

Димитров смята, че собствениците на заведенията имат интерес да наложат забраната за пушене. “Първото ниво на контрол е далеч преди да се яви контролният орган. Защото всеки собственик на заведение е силно икономически заинтересован той самият да предприеме достатъчно мерки забраната да се спазва. Угрозата той да е основният потърпевш от това е изключително ясен стимул, да се вземат нужните мерки“, заяви Димитров. На стадионите ще се правят само планови проверки, каза още д-р Димитров. “Нямаме все още готов отговор как ще се осъществява контролът по време на масови спортни прояви. Затова сме дали указания на здравните инспекции първо да уведомят собствениците на такива обекти за новите изисквания и да направят контакти с поделенията на МВР. В зависимост от спецификата на региона и спортния обект трябва да се обмислят възможно най-успешните тактики, по които да се извършва контролна дейност. В тези обекти няма как да се случат регулярни проверки. Там ще се правят тематични проверки, които ще се правят по предварително определен план“, заяви Димитров. “След като законът забранява да се пуши там, контролните структури ще направят така, че това да се организира по най-добрия начин. Но нямаме готова рецепта в момента“, допълни той.

Централно място в дискусията заемаше представянето на опита на Турция – страна, осигурявала 4% от световното производство на тютюн. В момента го е намалила до 1,7%, сподели специалният гост на събитието, проф. Назми Билир от университета Hacettepe в Анкара. С негова помощ участниците успяха да установият множество разлики и полезни стъпки за намаляване на тютюневия дим и вредните последствия от него. Ето някои от мерките, които съседната на България държава е предприела с цел опазване на общественото здраве от тютюневия дим:
-  ообучаване и информиране на обществото – всички телевизии са задължени да излъчват видеоматериали за вредите от тютюнопушенето в продължение на 90 минути всеки месец, като от 2008 г. е конкретизирано това да става в часове с голяма гледаемост;

- контролът се осъществява от инспекционни екипи от по пет души, в чийто състав влиза представител на полицията, общинска полиция, военна полиция, здравен инспектор и представител на Министерство на образованието, които правят всекидневни денонощни проверки (понякога и с по-малък екип, но със задължително полицейско присъствие);
- въведени са визуални предупреждения върху цигарените кутии;
- научно се изследва общественото мнение във времето – установява се увеличаване дела на хората, одобряващи забраната, и намаляването на здравословните оплакванията на персонала зает в развлекателния и ресторантьорски сектори – като кашлица, хрема, сълзене на очите и др.;
- има доказателства, че рекламата на тютюневи изделия води до повишаване на тяхното използване и че ефектът, например повишаване заболеваемостта от рак на белия дроб, се проявява с 10 години закъснение.

Нека не чакаме да се разболеем ние или нашите близки. Чистият въздух на обществени места ще помогне на всички,  коментира Петя Накова от Гражданска инициатива "България без дим".

Сподели