Грийнпийс: компаниите-производители на електронно оборудване трябва да елиминират мръсната енергия от веригите си на производство и доставки Индийската компания Wipro е на първо място в класацията на Грийнпийс за зелена електроника

Световните компании- производители на електронно оборудване  трябва да прекратят постепенно използването на мръсна енергия при производството и доставките си, се казва в тазгодишния издание на  „Зелена електроника”на Грийнпийс. Докато тези компании имат напредък  в премахването на токсичните химикали от мобилните телефони, компютрите и таблетите, които произвеждат  –  то производството и дистрибуторските им мрежи са все още силно зависими от изкопаемите горива, които допринасят за климатичните промени, уточнява организацията в съобщение до пресата, разпространено от представителката й в България Деница Петрова. Осемнайстото издание на ръководството на Грийнпийс „Зелена електроника”  (Guide to Greener Electronics) [1] класира 16 компании-производители на базата на техния ангажимент и напредък  по отношение на 3 критерия, свързани с околната среда: енергия и климат; зелени продукти; устойчиви дейности. "Следващото голямо предизвикателство пред компаниите е намаляването на въглеродния им отпечатък," заявява Каси Харел, анализатор на Грийнпийс  "Потребителите заявиха, че искат по-зелени технологии, което означава високи технологии, захранвани с възобновяема енергия”.


По-голямата част от емисиите на въглероден двуокис, свързани с електронните устройства, се генерират в производствената верига, където се монтират устройствата. Повече емисии се отделят при производството на някои уреди, като таблети и смартфони, отколкото при използването им след като са закупени от потребителите. „Компаниите трябва да работят със своите доставчици за прилагане на по-ефективни производствени процеси и за захранване на веригите за доставки с енергия от възобновяеми източници,  а не от изкопаеми горива. По този начин те вече успешно намалиха токсичните материали в електрониката", добавя Харел. Тъй като използването на електронни продукти по света расте, само лидерство в опазването на околната среда от страна на корпорациите може да предотврати увеличаването на електронните отпадъци, както и да гарантира прехода на индустрията към чиста енергия. В много страни компаниите-производители имат политическо влияние -  което означава, че застъпничество за чиста енергия може да повлияе на политиката на правителствата, разясняват от Гринпийс.

Индийската компания Wipro поведе международната  класация на Грийнпийс още с първото си появяване  в нея. Wipro спечели най-много точки заради усилията си да използва зелена енергия и застъпничеството си за зелени енергийни политики в Индия. Компанията води и заради политиката си за събиране на електронните отпадъци за рециклиране и за извеждането от употреба на опасните химикали в продуктите си.   “Wipro постави нов еталон за устойчивост, не само в Индия, но и в целия свят, който ще има дългосрочно влияние в дебата за зелената енергия в производството на електроника", заявява Абишек Пратап от Грийнпийс Индия. "Останалата част от сектора ще трябва да следва стъпките на Wipro ."

В класацията на Грийнпийс HP напусна челното си място от миналата година в класацията и е на втора позиция. Nokia се изкачи от номер 4 до номер 3. Тайванският производител на компютри Acer е най-подобрилата се компания, като се е предвижила нагоре девет места до № 4, заради ангажиране с емисиите на парникови газове, опасни вещества, конфликтни източници на минерали и фибри. Dell падна от № 3 до № 5. Apple слабо се е понижила от № 5 в изданието от  миналата година до № 6. Позицията на производителя на Blackberry RIM не се е подобрила от 16то класиране, на дъното на групата.

Според разпространеното съобщение, ръководството на Грийнпийс  за зелена електроника излиза от 2006 г. и досега е предизвикало подобрения в индустрията, като например постепенното прекратяване на използването на опасни вещества в продуктите. Част е от по-широката кампания на Грийнпийс  да насърчи IT  индустрията за разработване на решения, необходими за преминаването към чиста енергия в световен мащаб.  Грийнпийс е политически и финансово независима организация, която работи за промяна на нагласите и поведението за защита на околната среда  и насърчаване на мира. Грийнпийс подкрепя повторната употреба и ремонт на електронните уреди. Насърчаваме хората да удължават живота на продуктите, да купуват използвани уреди, ако е възможно и да купуват нови, само, когато това е наистина необходимо.
 

Сподели