Национален протест "С планината и морето в сърцето"

Дата: 
Thu, 2013-02-14 18:30

Сборен пункт: София, бул. Витоша (при Аптека, пешеходната зона между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Неофит Рилски")

Организатори: Гражданска инициатива "За Витоша" и Коалиция "За да остане природа в България"

София: Маршрут: бул. „Витоша“; покрай Съдебна Палата; площад „Независимост; пл. „Княз Александър Първи“; ул. „Цар Освободител“; до пл. „Народно събрание”

Бургас

Трявна

Пловдив

Русе

Нека да сме заедно на най-големия протест! Защото до момента за Иракли и Черноморието не се прави нищо! Само ни замазват очите с безсмислени действия и празни обещания! И в същото време искат да ни отнемат и изсекат Пирин!

ИСКАМЕ прекратяване на концесията на Юлен АД, защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран!
ИСКАМЕ да не се променя Плана за управление на НП "Пирин" до изготвянето на нов през 2014г!
ИСКАМЕ да се приемат 6-те искания за Черноморието!

Нека всеки постави хартиено сърце на ревера, за да покажем, че няма да спрем да обичаме природата!

Четвъртък, 14.02.2013 в деня на виното и любовта отново излизаме, но не за да празнуваме, а за да защитим Пирин, Иракли и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона! Защото вместо да се приемат 6-те стъпки за решаване на проблема със застрояването на Черноморието, започна ударно планиране, за да застроят 65% от цялата територия на Национален парк „Пирин”.

Внесохме прост план за опазване на морето до всички институции, правителството и парламента: http://forthenature.org/documents/863. Настояваме шестте му точки да се приемат, за да се сложи край на бетонирането на Черноморието, срещу което се борим вече толкова години.

В Национален парк Пирин са регистрирани вече достатъчно нарушения при изграждането и експлоатацията на ски зона Банско. Екоминистърът Нона Караджова преди две години призна, че площта на ски зоната е с две трети по-голяма от разрешеното по концесия. Вместо да се потърси отговорност за нарушенията, се дава възможност на нарушителите да изграждат хотели, нови писти и лифтове в сърцето на Национален парк „Пирин”, сред 300-годишните мури. В равнината вече всичко е покрито от полупразни хотели и апартаментни комплекси. На 19.02.2013 ще се разглеждат в МОСВ исканията на община Банско за промяна на плана за управление на парка. Повече инфо за случая Банско.

Сподели