Публични дебати за климата в Южна и Източна Европа

Европейската комисия съобщи, че поставя началото на серия публични срещи, с които цели да ангажира европейските граждани в дебата за изменението на климата и за насърчаване на индивидуалните действия за борба с него.
През следващите два месеца Кони Хедегор, европейски комисар по действията за климата, ще проведе диалози с граждани, предприятия и органи в пет страни от Източна и Южна Европа, посветени на начините за ускоряване на действията за борба с изменението на климата.
Страните, обхванати от инициативата, са Португалия и Италия в Южна Европа и Полша, България и Литва в Източна Европа.
Според проучване на Евробарометър обществената загриженост за изменението на климата в тези държави расте и потенциалът за намаляване на емисиите чрез лични усилия е по-висок от този в други европейски страни. По конкретно проучванията показват, че в Полша, България, Литва и Италия има голям потенциал за засилване на личните действия за климата.

Предвидените среши са част от общоевропейската информационна кампания на Комисията „Свят, който харесваш. С климат, който харесваш“. Кампанията е вдъхновена от огромния, нереализиран потенциал за намаляване на емисиите на CO2 чрез промяна на поведението. Според изследвания, извършени за Комисията, ако всички европейци започнат да се хранят здравословно и променят навиците си в областта на транспорта и отоплението, ЕС може да намали емисиите с 8-9 процента до 2020 г. – количество еквивалентно на половината от емисиите на Полша за 2010 г.

Социални медии и дискусии на живо
Диалозите ще следват модела на успешните дебати „Визии за свят, който харесвате“, с които кампанията бе открита в Лондон и Мадрид. С участието на министъра на енергетиката на Обединеното кралство Едуард Дейви и носителя на „Оскар“ Колин Фърт на събитието в Лондон и министъра на околната среда Ариас Канете и актьора Серхио Перис-Менчета на събитието в Мадрид, конференциите събраха стотици граждани и представители на гражданското общество, академичните среди и бизнеса, за да определят позитивна обща визия за чисто, интелигентно и конкурентоспособно нисковъглеродно общество.
Петте предстоящи национални прояви ще бъдат на различни теми, но ще съчетават дебати между обществеността, политиците и частния сектор с развлекателни елементи като модно ревю на екологосъобразни дрехи, колоездачна обиколка, фотоизложби на успешни нисковъглеродни проекти и артистични представления. Много от над 160-те партньори на кампанията ще подкрепят и ще участват пряко в проявите.
Преди всяка проява гражданите ще могат да изкажат своите мнения и да разговарят онлайн с комисаря по Twitter или Facebook.
Дати, страни и теми на срещите:
• 17 май, Варшава (Полша) — Визии за свят, който харесвате: Намаляване на въглеродните емисии в полската икономика.
• 22 май, Вилнюс (Литва) — Визии за свят, който харесвате: Намалете отпадъците. Намалете емисиите. Намалете разходите.
• 28 май, София (България) — Визии за свят, който харесвате: Изграждане на нисковъглеродно общество в България.
• 6 юни, Лисабон (Португалия) — Визии за свят, който харесвате: Към благоприятно за климата бъдеще.
• 7 юни, Милано (Италия) — Визии за свят, който харесвате: Как да постигнем по-устойчиво потребление?
Пълни подробности за програмите и местата на провеждане на проявите ще бъдат достъпни скоро на адрес: http://world-you-like.europa.eu/en/events/
За повече информация на уебсайта на кампанията и страниците ѝ в социалните медии:

http://world-you-like.europa.eu/en/

 

Сподели