Инструменти за действие

Стартирай кампания или подкрепи петиция

Обявете вашата кауза, потърсете съмишленици, координирайте работата им. Обяснете им как могат да помогнат.

Много са поводите да инициирате промяна, да изискате действие от хората около вас, администрацията, бизнесите, да поискате да спазват правата ви. Това са само няколко примера. Трябва да се започне от някъде и началото може да е тук - да стартирате кампания, за да кажете ясно исканията и предложенията си и за да намерите съмишленици - хората с подобен проблем, с вашата нагласа, с опита, който ви трябва.

Предоставяме ви още едно безплатно място, лесно за употреба, сигурно, където да дадете начало и възможност за развитие на инициативата си.

В потребителското меню, на мястото на хедъра за регистрирания потребител, има линк "Стартирай Кампания". Той отваря страницата "Създай кампания".

Обявете я с ясно и кратко заглавие (сто знака е вече твърде дълго за заглавие и, ако се налага да е многословно, би трябвало това да е лимитът ви).

Добавете, ако искате, снимка или лого с "Основна снимка".

В полето "Основен текст" опишете за какво кампанирате. Текстът може да е призивен, но трябва и да е достатъчно информативен. Иначе няма да ви разберат тези, които не са се сблъсквали с проблема.

Старайте се същевременно описанието да е четивно и да е около една страница. Техническите характеристики, документацията по проблема, допълнителната визуализация може да прикачите, към текста (отдолу) или да създадете като видео, звуков или снимков материал на сайта ни и да дадете линк в текста.

В полето "Как да помогна" опишете от какво имате нужда - хора, средства, материали, експертна помощ и т.н.

Във "Връзка с нас" оставете контакти: адреси, мейли, телефони, сайтове, социални мрежи, в които присъствате или кампанирате.

Публикувайте кампанията с бутона "Запази".

 

Петиция

Петиция може да създадете от линка в хедъра "Създай петиция". Може и да се включите, за да покрепите съществуваща подписка, публикувана вече на сайта.

Да инициират кампания и да създадат петиция могат само регисрираните потребители (Регистрация). Всеки ползвател, без да е регистриран, може да даде гласа си за съществуваща петиция.

 

Добави новина или коментар


Споделете нещо актуално, коментирайте проблем, случай, тенденция...

Вашите текстове ще се появяват хронологично в централния блок на сайта, "Общност".

Новината е и журналистически жанр. Ако искате текстът ви да е обективен и удобен за четене и цитиране в интернет, може да използвате модела на писане на журналистическа новина.

Моделът е наречен “обърната пирамида”. Текстовете, писани по този начин, съдържат най-важната информация в началото, във водещия параграф, наречен още “лийд”. Добре е този първи абзац да отговаря на 6 въпроса, описващи дадено събитие: кой, какво, къде, кога, как, защо.

Всеки следващ параграф дообяснява първия. Статията се структурират по-важност, а не по хронология. Този модел е  удобен за интернет, защото на който и абзац да спре да чете потребителят, той пак ще е разбрал основният смисъл, най-важното от информацията.

Новинарските текстове разчитат изключително на принципа на обърнатата пирамида, като добавят към нея удобството на линковете, разположени вътре в текста и на допълнителните връзки след края му.

Работещите заглавия са кратки, точни и информативни. Те наподобяват лийда, но съдържат само по-важната част от него. Въпреки това не бива да се отказвате от интересните заглавия, когато биха послужили на нашите цели. Затова изборът им трябва да се определя според ситуацията и темата, за която пишете. Обикновено е излишно да използвате прилагателни в заглавията. Глаголът в заглавието обаче го динамизира и го прави по-примамливо за читателя.

Ако обаче не искате, нямате време или не виждате смисъл да ползвате този модел, все пак не се колебайте да публикувате. Например едно заглавие с  линк към интересно видео, може да е много важно, интересно, навременно.

Изберете "Създай новина" от линковете в менюто, заместващо хедъра на регистрираните потребители. След като изберете заглавие, категоризирайте текста си. Засега основните раздели ще бъдат Околна среда, Права, Свобода в интернет. Изберете подкатегория / категории от тях. Може да изберете повече от една като задържите бутона Ctrl.

За да опишете по-добре текста ви - например с място на случването, с конретен постоянен участник в тема в развитие, със закон и т.н. може да добавите и свободни тагове. Отделяйте думите със запетаи.

Илюстрирайте публикацията си със снимка, лого или друг вид изображение. През "Основна снимка" може да качвате файлове до 50 MB. Системата за управление на съдържанието поддържа форматите png, gif, jpg и jpeg и ще оразмери снимките, които са по-широки от 1024х1024 пиксела.

За да добавяте прикачени документи и друга контекстуална информация, може да използвате опции като "Качи документ", "Напиши становище" и да вкарате в текста си линкове към тях.

Да публикуват новина или коментар могат само регистрираните потребители. Ако не сте се регистрирали, направете го от тук: Регистрация.

 

Публикувай: фото, аудио и видео


Оцветете вашите текстове, покажете това, което ви вълнува, нека останалите да ви чуят.

Вашите албуми, видео или звукови файлове ще са достъпни за посетителите на сайта в блоковете "Фото", "Видео" и "Аудио".

Фото.

Линкът в хедъра е "Качи албум".

Напишете заглавие на албума в страницата, която се отваря. Добавете описателен текст. И качете вашите снимки. Може да добавяте една по една колкото снимки искате. Те не трябва да са по-големи от 3 MB. Системата за управление на съдържанието поддържа форматите png, gif, jpg и jpeg и ще оразмери тези, които са по-широки от 1024x1024 пиксела. Може да добавяте описание към снимките.

Видео.

Кликнете на "Добави видео", от менюто в хедъра.

Системата дава възможност да публикувате видео, което се качили в някои от социалните мрежи за споделяне на видео. След като напишете заглавие на публикацията си, въведете адреса (URL кода), или embed кода на видеото. Засега може да добавяте линкове от Blip.tv, Dailymotion, Google, MetaCafe, MySpace, Vimeo, Yahoo! Music и YouTube.

Може да добавяте различен брой видеа и да прикачите към всяко от тях ваше изображение, което ще се показва вместо изображението по подразбиране на видеото.

Остава да пуснете и описателен текст към филма, който сте качили. Това не е задължително, но помага, ако някой иска първо да разбере какво ще гледа, ако видеото по някаква причина не работи, ако, например, се очаква продължение.

Звук.

Отидете на "Добави аудио".

Този формат ви позволява много "енергоефективно" да представите информация онлайн. Няма нужда да пишете, да имате специални умения и скъпа техника. Кажете какво мислите, пуснете запис на интервю, споделете музика - може да е важна за вашата кампания.

Записът може да правите на микрофона на вашия компюттър, има много програми за запис на звук. Той, както и видео файловете, трябва да се качи първо в социалните мрежи за споделяне на звук - Audioboo или SoundCloud и след това адресът или embed кодът да се добавят в полета за тази цел. Audioboo (фаворит на Блулинк) и SoundCloud са лесни и удобни за употреба, може да качвате файлове с няколко клика. Безплатните варианти имат ограничения за време (5 минути за файл в Audioboo), 90 минути общо в SoundCloud.

Можете, както и в останалите опции, да добавите няколко изречения към звуковия файл.

Качени веднъж, може да споделяте на bluelink.net и навсякъде в мрежата вашите, албуми, видеа, звукови файлове.

Да публикуват снимки, видео и звук могат само регистрираните потребители. Ако не сте се регистрирали, направете го от тук: Регистрация.

 

Правна помощ

Инструментът "Правна помощ" представлява проект за подпомагане на НПО, граждански организации и местни общности в опитите им да се борят с проблеми в енергината и добивната промишленост (ЕДП). Инструментът дава възможност на юристи и журналисти с интерес към темата също да работят заедно по тези казуси. С попълването на формуляр, в който описвате случая си, вие имате шанс да получите безплатна правна помощ, както и да помогнете при натрупването на архив с база данни за проблемни райони в страната, където действа ЕДП.

Сподели