Журналистика в обществен интерес

В подкрепа на демократичната функция на свободната журналистика, фондация "БлуЛинк" поддръжка и развива електронното списание "ЕвроМегдан" като свободна гражданска медия, и изпълнява дейности за подобряване и подсилване на честната журналистика в обществен интерес. Дейностите включват:

  • разработване и прилагане на редакционна политика, основаваща се на класическите професионални и етични принципи, изисквания, и формати на качествена журналистика, възприети от британските „Гардиън” в печата и БиБиСи в сферата на електронните медии;
  • създаване и поддръжка на виртуална редакция и прилагане на политиката в съществуващата редакционна практика практика на изданието Evromegdan.bg;
  • идентифициране и изграждане на капацитета на журналисти, изпитващи потребност да възприемат и прилагат в работата си редакционната политика, и да произвеждат стойностни продукти;
  • сформиране на базов редакционен екип и произвеждане на собствен редакционен продукт, включващ мултимедийни репортажи, новини, коментари, анализи, интервюта и др;
  • фондонабиране и подготовка на собствен медиен канал – в печатна и / или електронна форма; и
  • аналитична, концептуална, техническа и друга подкрепа за укрепване на независимата критична журналистика в обществен интерес, включително граждански контрол над използването на европейски и обществени фондове за медиите.

 

От 2016 г. БлуЛинк разширява обхвата на работата си в подкрепа на качествената честна журналистика, като поддръжка и развива BlueLink Stories – англоезично е-списание за журналистика в обществен интерес в Централна и Източна Европа. Изданието покрива вече утвърдените професионални и етични стандарти на Евромегдан.бг, като разширява кръга на активните и отговорни журналисти в регионален план. 

 

Защо подкрепяме честната журналистика в обществен интерес?

Учредителите на "БлуЛинк" намират, че тези дейности са потребни за изпълнение на идеалните цели на фондацията, тъй като дефектният демократичен механизъм в България, и не само, засега предотвратява пълноценното преливане на гражданските потребности за реформи в управлението и законодателството на държавата, а ресурсите на политическото и икономическо статукво се използват за насрещен натиск срещу гражданското общество. Представителите на това статукво консолидират медийната си собственост и я използват за компрометиране на европейските ценности на толерантност, плурализъм, законност и опазване на природата и компрометиране на гражданското общество и всички останали агенти на промяна. Те отслабват и систематично изкореняват както честната журналистика в обществен интерес, така и критичното мислене и активното гражданско участие.  В резултат, вместо да изпълняват демократичната си функция на четвърта власт, повечето средства за масово осведомяване подкопават законността и съдействат за задълбочаващо се социално неравенство и разслоение, насаждат екстремизъм, омраза, национализъм и нетолерантност към човешките и малцинствени права, и обслужват икономически итереси, които влошават качеството на околната среда, здравето на хората и образованието.

 

Проекти и подкрепа

Изпълнението на журналистически и медийни дейности на БлуЛинк става възможно чрез проекти, подкрепяни от 2011 г. насам от следните донори:

Програма за подкрепа на НПО към Финансовия механизъм на ЕИП за България

 

  Earth Journalism Network / Internews - САЩ

 

 

  Институт "Отворено общество" - България

 

 Green European Foundation

 

 

 Германската екологична фондация DBU

 

 Фондация "Хайнрих Бьол" в Бранденбург

 

 Български фонд за жените

 

 Център за правна помощ "Глас в България"

 

 

Фондация "БлуЛинк" набира дарения от граждани, фирми и организации, за да изпълнява дейостите в подкрепа на честната журналистика в обществен интерес. За да направите дарение, или да се свържете с нас, натиснете тук. Благодарим Ви за подкрепата и доверието!

Сподели