31 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

31 ОКТОМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРНО МОРЕ

Във връзка с работата си по проект „Чисти реки - чисто море! Дейности на НПО за опазване на околната среда в басейна на Черно море”, Черноморска мрежа на НПО предлага различни материали и информации, свързани с управлението на водите. Основната цел на проекта е да подобри ефективността на мерките на различните заинтересувани страни, насочени срещу замърсяването на водите – общо екологично предизвикателство за Черноморския регион.По случай предстоящият Международен ден на Черно море ,през   настоящата седмица  ще публикуваме материали,посветени на Черно море.

Как да помогна: 

Всеки един от нас може да направи нещо малко,което,повторено и осъзнато от достаъчно хора,неминуемо ще даде своя положителен резултат.Споделете тези лесни екологични стъпки със семейството си и приятелите си! 1.Всеки път, когато отида на плаж, ще вземам със себе си всички свои отпадъци и поне още един, който не е оставен от мене. 2.Ще се опитам да съхранявам водата като — поправя тоалетната си, ако тя тече непрекъснато — затварям крана на водата, докато си мия зъбите — стоя под душа с една минута по-малко — не мия чиниите под постоянно течаща вода 3.Няма да изливам мазнини, бои или химикали в канала или в тоалетната. Ще се информирам от специалистите по екология в общината как най-безопасно могат да се изхвърлят тези опасни обекти. 4.Ще засадя дървета, храсти и цветя в общите пространства около моята къща или блок. Ще се уговоря със съседите си за грижите и поддържането на растенията. Дърветата са най-сигурното средство за филтриране на отпадъци и води преди постъпването им във водните обекти. 5.Ще си нося пазарска чанта, когато отивам на покупки на пазара или в супермаркета, и няма да приемам ненужни найлонови торбички. Ще се опитам да купувам някои стоки насипно и ще купувам продукти с по-малко опаковки. 6.Ще се информирам как се обработват и къде попадат моите отпадъци и отпадъчни води. Ако управлението им не е задоволително, ще пиша на кмета и ще разкажа за писмото си поне на още двама души.

Връзка с нас: 
Черноморска мрежа на НПO п.к. 91, ул. „Д-р Л. Заменхоф“ 2, ет. 2 Варна 9000 Тел.: 052 615 856 Факс: 052 602 047 E-mail: bsnn [at] bsnn [dot] org
Сподели