Да се освободим от тютюневата реклама

Проблемът: Рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия...

  • Правят от децата бъдещи пушачи

Лъскави реклами, пищни промоции, димящи видеоклипове – тютюневата индустрия целенасочено зарибява децата и младежите със забранени за тях продукти, към които могат да посегнат, щом станат “големи”. Бързото пристрастяване превръща младия човек в роб на тютюна – често до гроб! Рекламата им продава цигари – да забраним да я виждат или да забраним да я има?

  • Лансират тютюнопушенето като положителна практика

Пушенето убива! Но усмихнатите лица и позитивните послания по билбордовете насаждат заблудата, че цигарите са част от някакъв по-щастлив живот, а тютюнопушенето е нормална обществено приемлива практика. Всъщност, според Световната здравна организация, тютюневите изделия са единственият законен продукт, който убива 1⁄3 до 1⁄2 от своите потребители, когато се използва точно както е предвидено от производителя!

  • Източват парите на пушачите към джоба на #КОЙ ли не

 

  • Отнемат възможността за свободен избор

Дори да си дръзнал/а да се избавиш от тютюневата зависимост, билбордовете по улиците и фасадите на сградите, цигарените кутии в магазините и промоциите в нощните заведения могат да разколебаят волята ти. Натрапването на тютюневи послания и изображения отнема възможността да направиш отговорен избор за живот без тютюнев дим и те дърпат обратно към зависимостта.

  • Не са на мода в развития свят

България е една от последните страни от ЕС, в които все още не е забранена външната
реклама – по улиците и край пътищата.

  • Отварят врата за вмешателство

Маскирано зад уж благородно финансиране на обществено значими каузи, споносорството на тютюневи изделия е просто още един начин за налагане на позитивен имидж и прокарване на интересите на тютюневата индустрия. А те са убийствени – не само за хората, но и за демокрацията и свободния пазар. В България тютюневата индустрия седи в Парламента, владее политически партии и медии, пише закони и парализира прилагането им, диктува официалните позиции на държавата. Цинично спекулира с “поминъка” на заетите с производство на тютюн, докато блокира всичките им възможности за алтернатива и прибира отпуснатите от ЕС субсидии за тях. Принуждава стотици хиляди, главно млади, да работят – често сезонно и без договор – в задимени ресторанти, кафенета и клубове, без шанс да обелят дума в защита на здравето и закона и да запазят работата си. Рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия легитимират всичко това.
 

Пълен списък на стъпките, които можете да предприемете, креативни и информационни материали и международно награден видеоклип ще намерите на страницата на кампанията в интернет: http://reklama.bezdim.org.

 

 

Как да помогна: 

Решение на ръка разстояние

Първата необходима стъпка е малка наглед, но може да реши огромни проблеми: предлагаме конкретни промени в четири алинеи на член 35 от Закона за тютюна, тютюневите и свързани с тях изделия, с които да се въведе пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия. Чрез тях по закон:

    ще се забрани външната реклама на тютюневи изделия и тази в местата за продажбата им, както и излагането им по рафтове, стелажи, витрини;
    информацията за наличните тютюневи изделия в мястото на продажба ще се установява със списъци на тютюневите и свързани с тях изделия, на които се указват цените им без каквито и да е стимулиращи продажбата елементи;
    ще се забрани спонсорирането на събития или дейности на територията на страната, независимо от вида и характера им, от лица, чийто основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн и тютюневи изделия

Свали PDF

За да се случи всичко това, е достатъчно едно вдигане на ръка от народните представители, които сме изпратили в Парламента.

Връзка с нас: 
Сподели