За обществен и релсов транспорт

Възможни цели и задачи на гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт:

1. Искане за мораториум върху строителството върху мястото на гара Пионер и като цяло в тази част от Борисовата градина.
2. Запазването предназначението на гарата и възстановяване на линията от Централна гара до кв.Хладилника под формата на градска железница (това ще е отлична възможност за града да бъде поне частично преодолян проблемът с трафика. (в момента от кварталите Гео Милев и Слатина няма удобен транспорт до кварталите около Борисовата градина, Студентски град, кв.Хладилника). Тъй като линията минава съвсем близо до зала Армеец, там може да се изгради спирка, която ще улесни иначе изключително трудното придвижване от и към залата в час-пик по време на концерт или спортно събитие.  Може да бъде направено отклонение и към Студентски град като, което да се движи паралелно със настоящето метро в участъка между автогара „Юг” и метростанция „Г.М.Димитров”, а след това да продължава по съществуващата, но неизползвана трамвайна линия по трасето на бул. Климент Охридски.
3. Възстановяване на гара Сердика, с изкоп под бул.Ив.Гешов – така линията, която стига от Руски паметник до Захарна фабрика и е почти изцяло съществуваща (отсечката до ТЕЦ Земляне се ползва, макар и рядко) може да се използва от хората идващи всеки ден от Перник да работят в София, които стоят като наказани и чакат на Руски паметник различни автобуси и маршрутки да ги вземат. Вместо това отново може с градска железница и минимални инвестиции да бъдат извозвани всеки ден от Руски паметник до Захарна фабрика и след това да поемат пътя към Перник – това би бил изключително бърз, лесен и удобен и още по-важното – екологичен транспорт (тъй като знаем колко е замърсена София). Това подобрение ще се усети не само от перничани, но и софиянци, които пътуват в посока Дупница, Кюстендил, Благоевград.
4. Недопускане унищожението на гара Подуяне-разпределителна и останалите такива гари в страната, тъй като това е имущество за милиони левове, но то се пилее и се оставя на банди крадци да изнасят цели коловози.
5. Прекратяване приватизацията БДЖ „Товарни превози”. Задължително запазване на товарните превози в БДЖ – само така компанията може да бъде спасена (защото само „Товарни превози” са на печалба и те в момента спасяват предприятието от несъстоятелност. Приватизацията им по примера на цялата приватизация в България, ще означава разпродажба на всички активи и ликвидирането на дружеството.
6. Удобен и достъпен железопътен транспорт – това означава подобряване и актуализиране на разписанията на влаковете из страната. Ръководството на БДЖ не може да очаква, че хората ще пътуват с влакове, когато разписанията са така създадени, че много от връзките с други влакове са невъзможни. Пример: Влакът от Свиленград до Симеоновград (разминава се на гарата със заминаващият влак за Асеновград). За дестинации като Троян има по един влак дневно. За град Генерал Тошево, пък въобще влаковете бяха спрени.

Как да помогна: 

Начини за постигане на целите инициативата:
- Открито писмо до институциите
- Прес-съобщение
- Установяване на контакти – BG EU
- ЕС – сигнал
- Идентифициране на информационни поводи
- Разходка/излет по пътя на линията
- Нещо като документален филм за линията до автогара „Сердика”
- Тематични срещи

Комуникационни канали и потенциални партньори, с които да се търси контакт:
1. Група "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" във ФБ
3. „Заражел ООД”
4. Приятели на обществения транспорт.
5.  „Приятели на железницата – Пловдив”

6. Информационен и учебен център по екология

Бъдещи образователни дейности:
- Атракционни пътувания
- Посетителски центрове
- Посещения в депа и красиви гари

Връзка с нас: 
Влезте във връзка с нас по имейл veselin.po6t mail.bg или тел. 0882 374037.
Сподели       

Коментари

снимка на Боряна Хрисимова
Боряна Хрисимова каза: идеята е страхотна! имам резерви единствено към анти-приватизационните намерения (по-скоро като принцип). ако не се пуснат и други играчи на пазара - няма конкуренция, няма и развитие. аз обичам много жп транспорта - Италия е страхотен пример в това отношение. Но не обичам БДЖ - никога не съм ги дори харесвала.
снимка на Петър Любов Делчев
Петър Любов Делчев каза: Позволете ми да попитам пък аз, защо форумът, чийто администратор съм аз: Форум „Български железници” е включен в инициативата без дори допитване поне до мен ?
снимка на Pavel Antonov
Pavel Antonov каза: Здравейте, господин Делчев. Може би става въпрос за недоразумение, за което се извинявам. Форумът, както и останалите организации, бяха посочени като потенциални партньори, с които да потърсим връзка. Бих се радвал да поговорим, ако това обяснение - и поднесени извинения - Ви удовлетворяват :)
снимка на Анонимен
Анонимен каза: Това е просто резултатът от нашата среща. Събрахме идеи от къде можем да търсим подкрепа. Пропуснали сме (и това не е целенасочено) да отбележим "евентуални" или "възможни" партньори. Ще го отстраним ако вие не сте съгласни да участвате.