30 организации от цялата страна се обединиха в защита на демокрацията и човешките права

Представители на 30 неправителствени организации от цялата страна обявиха създаването на гражданско обединение „Равни БГ“, което ще защитава принципите на демокрацията и човешките права в България. Това стана по време на първата дискусия, организирана от „Равни БГ“ - „Демокрация и човешки права днес“, която се проведе на 14 ноември 2019 г. в Дома на Европа в София. Фондация БлуЛинк също е част от новото гражданско обединение.

Обединението „Равни БГ“ цели да предложи платформа за диалог и общи действия срещу свиващото се пространство за гражданска активност в България и възраждането на антилиберализма под лозунга на псевдоизконни ценности.

„През последните две години сме свидетели на небивала атака срещу продемократичните граждански организации и срещу редица институции, които правят политики, свързани с човешки права, от ултранационалистически и религиозно-фундаменталистки кръгове. Дългогодишни усилия за защита на правата на жените и децата бяха сринати, а конструктивният диалог между прогресивния неправителствен сектор и държавните институции сякаш беше заглушен от серия фалшиви новини и негативен ПР. Въпреки всичко, само заедно можем да устоим на атаките и да работим за България, в която демокрацията и човешките права са гарантирани. „Равни БГ“ е не просто обединение, то е опит за започване на разговора наново и подадена ръка за съвместна работа“, каза Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените и инициатор на обединението „Равни БГ“.

„Темата за демокрацията е изключително актуална през последната седмица. Тя провокира гражданите да направят равносметка на целите, които са имали и на целите, към които се стремят. Обществото към което се стремим се нуждае от активни граждански организации като Вас“, се казва в поздравителния адрес изпратен от заместник министър-председателя Томислав Дончев до участниците в дискусията.

„Приветствам факта, че „Равни БГ“ сплотява разнообразни партньори и активно гради мостове между организациите, които работят в столицата и между онези, които се намират в малките населени места. Уверен съм, че „Равни БГ“ ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправен гражданският сектор в България, и ще успее да върне доверието на хората в неправителствените организации. Щастлив съм, че Сивитатес подкрепя обединението“, заключи Рой Сауми, представител на Европейската мрежа на фондациите (NEF) и на Civitates - инициатива за солидарност и демокрация в Европа.   

Гости на дискусията бяха близо 80 представители на посолства на страни от ЕС в България, национални и европейски неправителствени организации – членове на граждански сдружения и коалиции, които работят в сфери като развитие на дарителството, защита правата на човека и на уязвимите групи, гражданско участие, анализатори и медии. Със специални видео обръщения се включиха Мари Арена, евродепутат и председател на подкомисията за права на човека (DROI) в Европейския парламент и Дженифър Крофт, заместник-председател по права на човека от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OSCE). В дискусията взеха участие и представители на обединението - Юлиана Методиева, председател на Сдружение за човешки права „Маргиналия“, Маргарита Спасова, председател на УС на Форум за глокална промяна, и Стела Ковачева от СНЦ „Образование и бъдеще“.

Сподели