Асоциация "Политковская" с декларация срещу полицейското насилие до евроинституциите и Главния прокурор

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” изпрати декларация до председателя на Европейския съвет Херман Ван Румпой, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо и до Главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно полицейското насилие в София през последните седмици.  Вече повече от месец в България се провеждат ежедневни граждански протести срещу олигархичния модел на управление на държавата, породени от нескритите зависимости и срастването на всички партии от 23-годишното статукво с тъмни по своя произход бизнес-групировки, се казва в декларацията. Тя се основава на получено на 18.07.2013 г. уведомление от известния български дисидент от тоталитарното минало Петър Бояджиев, живеещ във Франция, за грубо полицейско насилие над архитект Миломир Богданов, документирано с излъчен видеоклип по Българската национална телевизия.

"По наше разследване успяхме да получим на 22.07.2013 г. свидетелски показания, с които се установява, че при извършване на полицейското задържане на мирния гражданин е присъствал и висок шеф от служба на Министерството на вътрешните работи “Борба с футболното хулиганство” г-н Антон Златанов. Сочим и името на друг известен дисидент Отец Димитър Амбарев, който може да даде допълнителни показания като пряк свидетел на бруталните действия на служители от МВР върху гражданина с над 20 години трудов стаж като архитект," гласи декларацията.

В нея са описани събитията в София през нощта на 23.07.2013 г. когато всички телевизионни канали в България излъчиха пряко от площадите около Народното събрание как стотици полицаи при неколкократните им нападения бият с палки и удрят с щитове протестиращите граждани, сред тях има пострадали жени и невръстни деца. "Непростимо е при демокрацията да се гонят от полиция журналисти и граждани, снимащи с камери, за радост все пак успели да публикуват свободното си слово с голям брой снимков и звуков материал в българските и чужди масмедии и в социалните мрежи, така документирали окървавените мирни протести," заявяват авторите на декларацията.

Чрез декларацията Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” застава като граждански гарант за защита на пострадалите от полицейските насилия при мирните граждански протести и настоява в тази извънредна антидемократична ситуация:

- Главният прокурор на Р България да разпореди и лично да наблюдава прокурорско разследване на последните полицейски насилия над пострадалите и другите протестиращи граждани.
-  наблюдатели от всички държави-членки на Европейския съюз да дойдат незабавно в България, като политически гаранти на Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия - за да гарантират запазване на демокрацията в България.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” - България е носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб.”  Членове на Обществения съвет на асоциацията са: Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – публицист и журналист в Париж-Франция, Снежинка Цветанова – инженер, Пламен Димитров – историк, Павел Антонов – социален изследовател и съучредител на BlueLink.net, Константин Дичев – еколог, Николай Говедаров – координатор на Българската Асоциация на Пенсионерите, Николай Янев – юрист, адвокат във Виена, Австрия, Петър Стаматов – Главен редактор на Eurochicago.com - САЩ, Елена Кръстева – преводач и Асен Йорданов – разследващ журналист и създател на "Биволъ" .

 

Сподели