Асоциацията за прогресивни комуникации: Социалните медии не са причината за социалните проблеми

В медийния и публичен дебат във Великобритания социалните медии и мобилите комуникации веднага бяха посочени обвинително като посредниците, улеснявали демонстрациите и насилието в няколко английски града миналата седмица и помогнали на протестиращите да избегнат полицията, се казва в становище на международната Асоциация за прогресивни комуникации (APC) и нейният британски член Green Net.

Блулинк, българският член на Асоциацията за прогресивни комуникации, застава зад становището, което публикуваме по-долу, и припомня, че спазване на правата и свободите на потребителите в интернет е проблем и за България. Две поредни правителства внасяха закондателни инициативи за улесняване на следенато на личната комуникация на потребителите, а през 2011 г. беше ограничен достъпът до информация в Търговският регистър, доскоро свободно достъпен онлайн.

APC/Green Net: Социалните медии не са причина за социалните проблеми

В четвъртък, 11 август, британският министър-председател Девид Камерън излезе със становище, осъждащо уеб сайтовете за мрежуване, в което той заяви, че „бунтовете са организирани през социалните мрежи”.

Той добави и че правителството му обмисля ограничения за онлайн общуването.

„Ние работим с полицията, специалните служби и бизнеса, за да проучим подходящи начини да спрем хората да общуват чрез тези сайтове и онлайн услуги, когато знаем, че планират насилия, безредици и престъпления”, каза Камерън.

Подобно безкомпромисно действие би създало опасен прецедент за нарушаване на правото на свободно събиране и изразяване.

Уеб базираната мрежова комуникация е използване от лондончани и за да общуват с любимите си хора и прителите, за да намират сигурен изход от задръствания и за да избягват опасни места.

„Предложенията на премиера са първосигнални и късогледи. Изглежда сякаш основната им цел е да изместят фокуса от социалните и политически условия, провокирали безредиците – включително младежката служба*, орязването на средствата за образование, смъртните случаи сред деца в семействата и при полицейски акции, разделението на бедни и богати, коментира Седрик Найт от Green Net”, член на APC във Великобритания.

Какви доказателства ще се използавт, за да се спрат мобилните комуникации, които, според Камерън и компания, са провокирали насилие? За заподозрените в насилствени действия ли ще се прилага мярката, или за осъдените за тях? И кой ще решава, и на каква основа, че за някого се „знае”, че ще провокира насилие? Как ще се прилагат подобни мерки например към граждански групи, призоваващи общините да се обединят, за да предпазят домовете си или останалата си собственост с физически средства?

APC и Green Net осъждат актовете на насилие, извършени от хора, които грабят и рушат, но ние призоваваме за обмислено и балансирано разследване на причините за безредиците и използването на социалните медии и мобилните мрежи.

Настояваме да не се въвеждат нови рестрикции в областта, докато това разследване не бъде привършено и всяко предложение в тази посока да бъде съобразено с човешките права на британските граждани. Достъпът до общуване е фундаментално право и не би трябвало да има специални ограничения. Британското законодателство вече дава възможност за мерки срещу подбудителите на насилствени актове.

През юни тази година, в Съвета по човешки права на ООН, британското правителство заяви пред останалите световни правителства, че ограничаването на правата, свързани с интернет и на свободите в областта на човешките права (което включва и изключването на интернет, както и блокирането на уеб сайтове), няма да бъдат вземани с лека ръка. Правителстовот заяви, че би приложило подобна драстична цензура, „само ако е убедено, че е оправдана, пропорционална и в съответствие с международнота законодателство, както и че е основана на доказателства”.

Официалните лица не бива да оставят моментното напрежение да ги кара да вземат прибързани решения, които може да имат дълготрайни последствия по отношение на правата за общуване във Великобритания. APC и Green Net призовават британското правителство да подкрепи становището им пред Съвета по човешки права на ООН през юни.

 

*Младежката служба е замяна на военната служба с работа. Великобритания реформира службата и това поражда напрежение. През октомври 2010 г. Пол Еналс (Paul Ennals), ръководител на благотворителна асоциация за младите (http://www.ncb.org.uk/), предупреди в коментар за BBC, че орязването на средствата и местата за службата може да доведе до напрежение, което да провокира сблъсъци, подобни на тези в предградията на Париж и други френски градове през 2005 г.


- - -
Снимка: Wikimedia

Сподели