Атаката срещу екологичните организации е заплаха за гражданското общество, алармират природозащитници

Организираната медийна кампания срещу природозащитните неправителствени организации е атака срещу цялото гражданско общество, а пасивността на институциите представлява сериозна опасност в дългосрочен план, предупреждава  Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”. По време на пресконференция в БТА представители на коалицията коментираха атаките чрез клеветнически статии и представиха принципите на финансиране и работа на природозащитните НПО.

Срещата е провокирана от организираната медийна кампания срещу природозащитата у нас и проверката на екологични проекти, която прокуратурата разпореди по повод на серия публикации. Според коалиция „За да остане природа в България” това е изключително опасен прецедент, тъй като всеки представител на гражданското общество и всяка неправителствена организация, които се изправят срещу олигархията по какъвто и да е начин, биха могли да станат обект на злоупотреба с различните власти.

„Дългосрочният ефект от такава кампания е обезценяването на природозащитата като ценност у българските граждани. Рискът е в дискредитирането, разцепването. От това ще пострада не толкова природата, колкото гражданското общество, способността му да се коалира и да е единно срещу олигархията”, обобщи Янина Танева от гражданска група „Да спасим Иракли”.

Представителите на коалицията заявиха, че причината за масираната атака е планът за изграждане на втори кабинков лифт над Банско и злонамерените публикации в медиите са свързани с него. „По всякакъв начин и със всевъзможни похвати се цели дискредитиране на самите организации, на ключови техни лидери или на граждански активисти, които по някакъв начин биват асоциирани с тях”, коментира Елена Стоева, председател на УС на Зелени Балкани – Стара Загора. Природозащитниците отбелязаха, че за разлика от олигарсите, те не разполагат със собствени медии, често техни опровержения и отговори не се публикуват, а становищата им не достигат до широката публика.

Представителите на граждански организации алармират за дългосрочните негативни последици за гражданското общество, които предвиждат в резултат на пасивността на институциите по отношение на изнасянето на неверни данни в публичното пространство. Веселина Кавръкова от WWF – България отбеляза, че коментираните средства, с които се финансират НПО, са част от междуправителствени споразумения и европейски финансови механизми, управлявани от държавни институции или от самата Европейска комисия, и цялата информация във връзка с управлението и проверките им е налична. „Всичко това може да се направи абсолютно прозрачно от самите администрации, но не се случва”, обобщава Кавръкова и призова за повече публичност от страна на разпределителите на средства.

„Този тип статии успяха да създадат нов смисъл на понятието усвояване на средства”, коментираха природозащитниците. Категорично уточниха, че всички спечелени средства се разходват целево в обществена полза по проблеми, определени като приоритетни за държавата и за обществеността, и отбелязаха, че е невъзможно използването на такъв тип средства в частна полза.

На пресконеференцията бяха представени основните финансиращи механизми в България, които също са обект на атака – Оперативна програма Околна среда и програма LIFE. По данни на Коалицията за периода 2007 – 2015 членуващите в нея организации са използвали 4,8 милиона лева или едва 0,1 % от средствата на Оперативна програма „Околна среда”. Привлечените в България инвестиции по направление „Природа и биоразнообразие” на програма LIFE за периода 2007 – 2014 г. възлизат на 19,6 милиона лева.

Янина Танева определи като фрапираща изключителната злоупотреба с факти и пълната им липса в редица публикации в медиите. „Най-страшното е концентрирането на медийна власт в ръцете на малко хора, които могат да си позволят да оперират по този начин и да създават митове”, коментира още тя. Представители на Коалицията обърнаха внимание и на нелепи заглавия от типа „Дават един милион за да учат рибите да плуват”. Веселина Кавръкова определи като неприемлив подигравателния стил, с който се омаловажават важни и значими действия: „Всичко това е направено, за да се насади убеждението, че се прави нещо безкрайно глупаво и ненужно”. Смята обаче, че хората в България осъзнават важността на тези дейности и ролята на природозащитните организации в този процес.

Според Янина Танева черният пиар носи редица негативи, но от друга страна консолидира природозащитните организации. „Смятам, че прави все по-видно грозното лице на олигархията, срещу което ние не бива да отлагаме да се изправяме”, обобщава още Танева. 

 

Сподели