Българска фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието

Награди в пет категории, както и специални отличия, получиха активисти, организации, журналисти, политици и представители на бизнеса с принос за опазването на природата на Годишните награди на биоразнообразието за 2016 г. Церемонията по връчването на наградите на Българска фондация Биоразнообразие се състоя на 23 ноември 2016 в столичен клуб. По време на събитието тържествено беше отбелязана и десетата годишнина от създаването на коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България”.

В присъствието на много приятели на природата и активисти за опазването й, деца и музика премина церемонията по връчването на Годишните награди на биоразнообразието. Номинациите за 2016 г. бяха общо 72, а победители бяха избрани от членовете на независимо жури: журналистката Ива Дойчинова, актьора Валери Йорданов, писателя Радослав Парушев, Красимира Величкова от Българския дарителски форум, и зоолога и алпинист Боян Петров - председател на журито. Във всяка от категориите беше връчена и награда за номинираните, получили най-голяма подкрепа в публичното гласуване. 

Приятели на биоразнообразието

За най-успешна кампания, свързана с опазването на биоразнообразието, бяха отличени ежегодните високопланински почиствания, организирани от ЕС "За Земята". Кампанията, провеждана вече 17 години, е допринесла за почистването на 89.1 тона отпадъци с помощта на стотици доброволци. Културата на туристите върви в по-добра посока, а местата, където са работили активистите, остават чисти и след това, коментира Данита Заричинова от екипа "Нулеви отпадъци" на "За Земята". Най-критични продължават да бъдат местата, където има лифтове и най-голям брой туристи, а предизвикателство пред чистотата на природата са нови видове отпадъци, за които хората дори не си дават сметка, че са опасни, допълва Заричинова. Наградата на публиката в категорията беше връченана кампанията за запазване на парк „Бедечка“, организирана от гражданска група "Запазете Бедечка"

„Искам да споделя две мечти. Едната е Пирин да получи подкрепата на 70 000 човека, за да го спазим. И другата – да станем 7 милиона природозащитници в България, за да сме най-проспериращата държава в Европа", заяви Александър Дунчев, който беше определен за активист за природата за 2016 г. Дунчев участва в проекти за картиране и опазване на вековните гори в България, разследване на нарушенията в горите и много други. Почетно признание за принос в българската природозащита беше връчено посмъртно на херпетолога д-р Николай Цанков, който загина в катастрофа през юни 2016 г. Това е експерт винаги готов да реагира в защита на природата, каза природозащитникът Петко Цветков, който връчи наградата на съпругата на д-р Цанков.

Българска фондация Биоразнообразие отличи Нова телевизия като медия, която обръща внимание на зелените каузи. Две награди на журито в категорията "Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на българската дива природа" бяха присъдени на журналисти от телевизията - Марин Николов от екипа „Разследване“ за материали за незаконни сечи, фалшиви НПО-та и др. (награда на журито) и екипа на "Господари на ефира" за серия от репортажи, свързани с незаконни сечи. Десислава Лещарска получи наградата на публиката за статията "MythBusters: Зелените милиони" и репортажи на тема застрояване на Българското Черноморие, Пирин и втора кабинка в Банско. Изданието на БлуЛинк за журналистика в обществен интерес - Евромегдан.бг, също беше сред номинираните в тази категория. Активистите от Българска фондация Биоразнообразие изразиха благодарност към представителите на всички медии, които дават гласност на проблемите с биоразнообразието и работят за изобличаването на незаконните практики в тази сфера.

Журито определи доц. Георги Костов за политик с най-голямо внимание към българската природа. Сред мотивите беше отбелязана работата му за утвърждаване на горите във фаза на старост в държавните гори, с което 109 000 ха вековни гори бяха обявени в полза на дългосрочното им опазване без човешка намеса, като „микрорезервати“, опазващи вековни или редки типове гори. Като един от петима номинирани в тази категория, доц. Костов пожела през следващите години да има толкова номинирани политици, колкото и в другите категории (23 за Активист за природата). „В бъдеще ще има все по-голям натиск от двете противоположни желания – на някого - да печели, и на друг – да опазва", заяви още на церемонията Костов. Наградата на публиката отиде при кмета на община Иван Гавалюгов

През следващите години агенцията да не се отличава, а да бъде една от многото, си пожелаха от "Травентурия", която получи признанието на публиката в категория "Подрепящи биоразнообразието бизнеси" за организираните екскурзии с кауза. Наградата на журито беше за Сидер и Атила Седефчеви и фермата, в която възраждат напълно изчезнали автохтонни породи.

Награда за цялостен принос беше връчена на Любомир Попйорданов - "един от най-добрите посланици на каузата за биоразнообразито и устойчивото развитие в най-неподходяща среда" и неговата туроператорска агенция “Одисея-ин”.

10 години Коалиция "За да остане природа в България"

По време на събитието Коалиция "За да остане природа в България" отбеляза десетата годишнина от съществуването си. По време на стратегическите срещи за определянето на визията, целите и задачите при създаването на Коалицията, активистите си пожелавали след 10 години да няма нужда от Коалицията и тя да не съществува, разказа Йорданка Динева, "За съжаление този момент все още не е дошъл, а заплахите и корупцията са изключително силни". 

Представителите на Коалицията обявиха намерението си да тръгнат "на турне" из страната и призоваха гражданите да се свържа с тях и да ги поканят на местата с проблеми за природата. Коалицията изяви готовност да се отзове на поканите, като изпрати експерти, така че да има по-широк поглед върху проблемните места, а и да започне работа по изграждането на мрежа от активни граждани в цялата страна. Целта на инициативата е да има активен граждански поглед върху всички региони на страната. "Защото където няма поглед, има беззаконие", мотивира идеята Тома Белев. 

През последните 10 години организациите и гражданските групи, обединени в Коалиция "За да остане природа в България", са постигнали множество успехи в природозащитните си борби, сред които влизането на 34% от територията на страната в Натура 2000, събарянето на незаконния комплекс "Златна перла" и спирането на застрояването на Витоша. 

Сподели