БДЗП отбелязва началото на учебната година с конкурс за рисунка

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) обявява началото на ученически конкурс за рисунка заедно със старта на новата учебна година. Темата, по която ще рисуват децата са дневните грабливи птици, затова и състезанието протича под мотото «Орлите са красиви!». Участие могат да вземат ученици с художествен талант от цялата страна. Рисунките ще бъдат приемани до 15 октомври 2011, а на 1 ноември ще бъдат обявени победителите.

Жури ще избере шест от рисунките, които ще бъдат включени в календар за 2012 г., издаден от  БДЗП. Наградите за авторите им са бинокъл Olympus 8x40 DPSI, определител на широко разпространените  птици в България и календар с отличените рисунки.

Целта на конкурса е да предизвика интерес у младите хора към света на птиците, да ги подтикне да потърсят информация за тях, да бъдат любопитни за начина им на живот, местообитанията и навиците им. В по-дългосрочен план задачата, която си е поставило БДЗП е да събуди любов към природата сред подрастващите и да изгради активна гражданска позиция по проблемите на опазване на околната среда на следващите поколения.

В България днес могат да се наблюдават над 30 вида дневни грабливи птици. Част от тях са широко разпространени – мишелова, керкенеза, малкия ястреб, други, като царския орел, ловния соколи и египетския лешояд, са на границата на изчезване от дивата природа у нас.  Хищните  птици стоят на върха на хранителната пирамида  и имат съществена роля за деликатния баланс в екосистемите.

Конкурсът се провежда в рамките на проект LIFE+ «Опазване на царския орел и ловния сокол в България”, който е първият български проект по програмата LIFE+. Той се изпълнява от БДЗП в срок от пет години (2009 – 2013). Проектът има за цел да предотврати изчезването на ловния сокол от България и да увеличи с 20% националната популация на царския орел.
Вижте повече на www.SaveRaptors.org

Сподели