Битка за библиотеките: да спасим Internet Archive!

В понеделник в Ню Йорк, САЩ, ще се развива един от най-важните съдебни процеси в нашето време Hachette v. Internet Archive - иск заведен от четири големи издателства срещу The Internet Archive за възможността, която сайта им предоставя за дигитално заемане на книги.

По скромното ми мнение The Internet Archive е едно истинските достижения на нашето съвремие. Сайтът, подържан от нетърговска организация, позволява отдалечен електронен достъп до всевъзможни артефакти на човешката култура, в т.ч. и до стотици библиотеки, като предоставя възможност за онлайн заемане на книги със защитени права. По същество, за един час на потребителя се дава достъп до електронно копие на книгата. През това време друг потребител не може да ползва книгата.

След изтичането на този част книгата може да се заеме отново. Това, струва ми се, не би трябвало да нарушава правата на издателите. Обратното би значело, че може да се претендира, че и библиотеките, които дават физически достъп до издадените от книги на своите читатели нарушават правата на издателите, което намирам за безумно и противно на цялостната визия към възход и напредък, която имам за човечеството.

През годините загубихме няколко електронни бази данни за книги. Споменът за унищожаването на Gigapedia и z-lip и досега ме изкарва от нерви. И за да включа малко конспирация: прави впечатление, че днес лесно може да намерим почти всяко произведение на визуалните (примерно, колко от световното население плати за да гледа Game of Thrones?), но опитайте да намерите някоя книга онлайн! Ще ви бъде много по-трудно, за да не кажа невъзможно.

Достъпът до знание трябва да е максимално облекчен и по възможност свободен. Долу ръцете от възможността да четем смислени неща. Да защитим The Internet Archive!

Време за действие*

Ето как можете да участвате в процедурата:

  1. В 13:00 ET, изслушайте устната аргументация. Това изслушване се провежда по телефона. Можете да се присъедините чрез 1-888-363-4749 с код за достъп 8140049.
  2. По време на производството гледайте блога на живо, хостван от Library Futures: https://controlleddigitallending.org/hachette-v-ia-liveblog
  3. Докато се провеждат устни аргументи , експертите по библиотека и авторско право Мишел Ву, Кайл К. Кортни и Дейв Хансен ще осигурят текущ коментар на производството.
  4. Веднага след процедурата се присъединете към дискусия на живо с Мишел Ву, Кайл К. Кортни и Дейв Хансен. Регистрирайте се на https://forms.gle/ATuwmiNDNPUBovZm9
  5. Подкрепете Интернет архива онлайн: Интернет групата за застъпничество Fight for the Future стартира Битката за библиотеките, онлайн митинг в подкрепа на Интернет архива и цифровото заемане.
  6. Посетете центъра за действие, за да се свържете с други поддръжници и да споделяте съобщения с вашите последователи в социалните медии, за да разпространите осведомеността за нашата борба: https://www.battleforlibraries.com .

*Източник: The Internet Archive Blogs https://blog.archive.org/2023/03/17/heres-how-to-participate-in-mondays-...

Сподели