Биволъ: Бургаски административен съд спря строеж на Ропотамо

Административен съд Бургас на 18 юли 2013 окончателно е отхвърлил жалбата на фирма "Венис Марина" срещу спирането на незаконен строеж в Резерват "Ропотамо", съобщи сайтът за разследваща журналистика Биволъ. Всякакво строителство в резервати е категорично забранено и строго санкционирано, според Закона за защитените територии (чл. 17 и чл. 83, т.2 от ЗЗТ). Статия в Биволъ от 24 март предизвика  проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас, която установи изграждане без строителни книжа на заведение за обществено хранене в резервата. Община Приморско издаде заповед за спиране на строителството. От фирмата оспориха заповедта с твърдението, че не извършват ново строителство, а "текущ ремонт" на съществуващ обект. Административен съд Бургас с решение 1606 от 18/07/2013 г. аргументирано, позовавайки се на подробна експертиза, отхвърля това твърдение и потвърждава окончателно заповедта на Община Приморско за спиране на незаконния обект и забрана на достъпа до строежа.

Според Биволъ, в експертизата ясно е посочено, че колоните на строежа са трайно захванати на бетонни бордюри. Биволъ няколко пъти писа за тези бетонни стъпки метър на метър, отлети и вкопани в земята, както и за изградената нова септична яма. От своя страна "Венис Марина" опровергаваше, че не е лят нов бетон в резервата. Решението на съда поставя точка на тези опити за изкривяване на действителното положение със строежа.

Директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев е дал карт бланш на изкопите, бетонирането и новото строителство в резервата - показват документите, публикувани от Биволъ. Георгиев, който е активист на ГЕРБ и назначен с протекциите на олигарха Валентин Златев се прочу с нарушенията покрай "Дюнигейт" и тесните си връзки със скандалните разрушители на дюните от "СЛЕ Груп," припомня електронното издание. Пълен текст на материала в Биволъ можете да видите тук.

Сподели