БлуЛинк и Евромегдан.бг подкрепят честната журналистика и протеста на журналистите в БНР

Журналисти на Евромегдан.бг и мрежата за гражданска активност BlueLink.net излязоха с открито писмо в подкрепа на честната журналистика и протеста на журналистите от БНР. "Като журналисти и хора, подкрепящи незавимата етична и професионална журналистика в обществен интерес, се солидаризираме с протестиращите през  журналисти от Българското национално радио /БНР/," заявяват те. Авторите му настояват обществено-отговорните политически сили в обществото да инциират незабавно законови промени, които я освободят от мъртвата хватка на политическите и икономически зависимости. Четвъртата власт е гаранция за свободата, законността и просперитета на всяко развито съвременно общество, и България не може да си позволи да я загуби, заключват подписалите писмото.

Авторите на писмото се обявяват против безогледните съкращения на вънагражденията им и се солидаризират с искането на протестиращите за оставка на ръководството на БНР, оглавявано от Радослав Янкулов. Те посочват, че през последните десетилетия свободата на словото в България се срива безпрецедентно, а почтената обществено-отговорна журналистика е доведена до ръба на изчезването. В тази среда, БНР се откроява като обществената медиа, в която качеството на журналистическия продукт рязко констрастира с блудкавата чорба от манипулация, неприкрито печалбарство, и търговия с влияние, сервирана от мнозинството останали средства за масово осведомяване. "В много случаи журналистите на БНР са сред малкото, които демонстрират професионализъм  и професионална етика като отразяват важни за хората теми и проблеми, независимо дали засягат икономическите и политически мераци на натрупалите безнаказаност медийни барони и техните ратаи в политиката, медиите и обществения сектор," отбелязват подписалите писмото.

"Действията и решенията са част от атаката по обществените медии и обществено-отговорната журналистика като цяло," коментира управляващият редактор на Евромегдан.бг и съучредител на BlueLink.net Д-р Павел Антонов. Антонов е автор на дисертация в Open University, Великобритания, по обезсилването на професионалните и етични норми на журналистиката в България под натиска на икономически интереси. В отговор на нашумелия списък от приемната на източената със съучастието на широк кръг политици и регулатори КТБ, писмото заявява: "не е работа на главните редактори и изпълнителни директори на национални медии да мачкат икономически честните журналисти, нито да висят за подаяния в сенчести чакални, да пият коктеили, да пушат пури, да прокарват опорните точки на офшорни банкери, индустриалци с пагони и "успели млади хора", домогнали се до власт и монополи в един или друг сектор от икономиката."

Евромегдан.бг е онлайн издание на BlueLink.net за журналистика в обществен интерес, създадено през 2014 г. в рамките на проект "Четвъртата власт в млади ръце", финансиран от програмата за подкрепа на НПО към финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за България. Членове на екипа му са двайсетина млади и активни журналисти, получили обучение в професионалните правила и норми, прилагани от издания като "Гардиън" и BBC. На 22.11.2014 г. БлуЛинк проведе кръгла маса под наслов "Честната журналистика зависи от самите нас" в Червената къща, София.

...

Можете да прочетете пълния текст и да приподпишете писмото тук.

Сподели