БлуЛинк подкрепя БХК и върховенството на закона

Атаката срещу демократични граждански организации е посегателство срещу конституцията, държавността и върховенството на закона. Недопустимо е представители на държавната власт и прокуратурата да участват в него. Такова е становището на фондация "БлуЛинк" по повод на ескалиращия натиск срещу независимостта на българския съд, която доведе до внесено на 30.09.2019 искане за закриване на Българския Хелзинкски комитет.

На становището ни се позова УС на Гражданския съвет "ЕС-Русия", който изрази публично безпокойство относно случващото се в България днес. Форумът цитира управляващия редактор и съучредител на БлуЛинк д-р Павел Антонов, който заявява:

"Искането за забрана на БХК от страна на крайно десни политици е следващ етап от безпрецедентното посегателство срещу върховенството на закона и разделението на властите, предприета през последните дни от управляващата върхушка. Целта и е да обезпечи избиране на Иван Гешев като следващ Главен прокурор и да премахне всички останки от независимо правосъдие". Докато самото искане е очевидно противозаконно, то ескалира нивото на атака и манипулация срещу критичното гражданско общество, което отстоява демократичните европейски ценности, обяснява Антонов.

Сходна позиция заеха над 80 граждански организации, сред които и БлуЛинк. Те се обединиха срещу опитите на политически партии и техни лидери да оказват натиск върху гражданското общество с отворено писмо до медиите на 2 октомври 2019 г. "Подобни публични атаки са недопустими, рушат доверието на обществото в неправителствения сектор и се използват за политически цели, които не са в обществен интерес", се казва в позицията.

Подписалите писмото организации подчертават, че Конституцията гарантира правото на сдружаване на гражданите, за да могат те да участват пълноценно в обществения живот. "Неправителственият сектор е основна движеща сила на гражданското общество. Гражданските организации имат цели и ценности, които служат на гражданите и им дават възможност да допринасят за общественото развитие, но също така и за защита на гражданските права и законни интереси, дори ако трябва да се противопоставят на институции, политически партии, фирми.  Тяхното съществуване е в самата същност на демокрацията."

Опитите за насочване на негативна обществената енергия към гражданските организации за това, че защитават правата на човека и организират обучения, е опасна тенденция, която повишава  недоверието в гражданския сектор и има смразяващ ефект върху него. Дейността на гражданския сектор е всъщност белегът, че в България съществува гражданско общество и че то е част от открит обществен дебат, който спомага за функционирането на демократичната и правова държава.

Действията срещу БХК представляват сплашване и тормоз и причиняват голям стрес на екипа, подчерта организацията, като благодари за солидарността и подкрепата от представителите на гражданския сектор.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели