БлуЛинк се присъедини към Мрежа срещу дезинформацията на Балканите

БлуЛинк се присъедини към Мрежа срещу дезинформацията на Балканите (ADN-Balkan). БлуЛинк подписа нейната Декларация за развитие на 22 април 2020 г.

ADN-Balkan работи на основата на сътрудничество между граждански организации, медии, образователни институции и други заинтересовани страни за формиране на широк фронт за противодействие на дезинформацията чрез утвърждаване на най-високите стандарти за проверка на фактите и всички други етични принципи на професионалната журналистика, както и насърчаване на медийната грамотност и критичното мислене.

Мрежата беше обявена на 2 април, Международния ден за проверка на фактите 2020, от девет организации от пет балкански страни. Учредителите издадоха декларация, която потвърждава отново свободата на изразяване в различните ѝ форми, подчертавайки, че ситуацията на Балканите изисква допълнителен фокус върху противодействието на дезинформацията на регионално ниво, особено трансграничната дезинформация, както и на овластяването на гражданите чрез образование и поставяне на техните реални потребности като приоритет в работата на медиите.

ADN-Balkans се развива постепенно като резултат от двустранното и многостранното сътрудничество на своите учредители, което се засили през последните две години в отговор на нарастващото ниво на дезинформация в региона.

„Присъединяването към ADN-Balkans и подкрепата за мрежата са важни за БлуЛинк, тъй като съответстват на нашите мисия и текущи дейности“, коментира Павел Антонов, управляващ редактор на БлуЛинк - първия български член на мрежата.

Други членове са Metamorphosis, Foundation for Internet and Society (Северна Македония), Faktoje.al (Албания), JAJ.gr (Гърция), Crno beli svet (Косово), Peace Journalism Lab (Гърция), Digital Communication Network SouthEast Europe Hub, (Гърция), Istinomer (Сърбия), Ellinika Hoaxes (Гърция), Internews Kosova (Косово).

Мрежата е отворена за сътрудничество и разширяване с всички организации, работещи в региона, които се придържат към принципите, залегнали в декларацията.

Още нещо важно

За да продължаваме да подкрепяме комуникациите в интернет за опазване на околната среда, общоевропейски ценности и демокрация,  гласовете и гледните точки на хората, които все по-рядко звучат в масовите медии, и да отстояваме етичните, демократични и професионални стандарти на журналистика в обществен интерес, имаме нужда от самостоятелност. Можете да ни подкрепите като направите дарение за фондация „БлуЛинк“. Повече за мисията, визията и дейностите на БлуЛинк може да научите тук.

Сподели